Izvor: Radio 021, 22.Okt.2020, 19:48

Japanski istraživači: Maske ne mogu potpuno da eliminišu rizik od zaraze koronom

Japanski istraživači su dokazali da maske mogu da pruže zaštitu od čestica korona virusa u vazduhu, ali čak ni maske profesionalnog kvaliteta ne mogu potpuno eliminisati rizik od zaraze.

Kako prenosi Hina, naučnici sa Unverziteta u Tokiju izgradili su sigurnu komoru s glavama lutaka okrenutima jedna prema drugoj.

Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stvarne čestice korona virusa. Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz disajni put. Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 odsto u odnosu na situaciju kad maske uopšte nema.

Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 odsto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti priljubljena za lice, neke  čestice virusa uspeju da se uvuku. Kad je maska stavljena na glavu lutke koja kašlje, pamučne i hirurške maske blokiraju više od 50 odsto čestica virusa.

"Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa", napisali su istraživači u studiji objavljenoj u sredu.

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se virus Kovid-19 može širiti vazduhom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog meseca svoje smernice rekavši da patogene čestice mogu satima ostati u vazduhu. Druga drupa japanskih istraživača pokazala je, uz pomoć superkompjuterskih simulacija, da vlažnost vazduha znatno utiče na to kako se virusne čestice šire vazduhom.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.