Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanske borilačke veštine na Adi

Dok se kupači u sumrak još jednog vrelog dana vraćaju sa „beogradskog mora”, nekoliko mladića i devojaka u hladu velike krošnje letnje predvečerje koriste kako bi zavirili u svet japanskih drevnih veština – karatea i tradicionalnog plesa. Praćena japanskom muzikom za meditaciju, u „Budo parku” na Adi Ciganliji, puna elana karatistkinja Tanja Petrović sa saradnicima iz udruženja „Kizuna” još jedno veče sugrađane, mališane i turiste neumorno uvodi u tajne i specifičnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << japanske kulture.

Svakog dana u letnjim nedeljama, od polovine juna, oni decu, tinejdžere i starije posetioce upoznaju sa tradicijom Zemlje izlazećeg sunca. Sugrađanima i turistima sportskog duha pokazuju borilačke veštine poput karatea, aikidoa, džudoa, džiudžice, mačevanja, nunčaki...

Posetioce mirnijeg temperamenta uvode u svet joge i ceremoniju ispijanja čaja, a umetnosti naklonjene osobe obučavaju kako da svoje ime napišu japanskom kaligrafijom. Željnima novih znanja dočaravaju svet japanske poezije i njihove arhitekture, video igara, bonsaija... Želja im je, prema Tanjinim rečima, da ostvare vezu („kizuna”) kako bi spojili daleki Japan i Srbiju.

– Suština je da približimo Japan Srbiji i Srbiju Japanu. Pored radionica, svakog vikenda održavamo i manifestacije – prošlog smo imali karaoke, koje potiču iz Japana. A, drvo, koje nam pravi hlad na Adi, okitili smo porukama sa željama – otkrila je deo tajni japanske kulture Tanja Petrović.

Neumorni članovi „Kizune”, okruženi zelenom oazom na Adi, narednih nedelja prirediće i reviju borilačkih veština, praviće lampione, a organizovaće i „nindža poligon” na srpski način – bacanje kamena s ramena, sečenje drveta testerom i druge igre sa prirodnim rekvizitima.

D. A.

objavljeno: 23.07.2013.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.