Japanska donacija Zavodu za zaštitu spomenika kulture

Izvor: RTS, 11.Mar.2016, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanska donacija Zavodu za zaštitu spomenika kulture

Ambasador Japana u Srbiji Đuiđi Takahara uručio je direktorki Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjani Andrić opremu za unapređenje fizičko-hemijske laboratorije Zavoda u vrednosti od 52.800 evra.
Na svečanoj ceremoniji primopredaje donacije u prostorijama Zavoda pored ambasadora Japana prisutnim gostima se obratila direktorka Zavoda i pomoćnica srpskog minisrta za kulturu i informisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zadužena za sektor zaštite spomenika kulture Aleksandra Fulgosi.
Ambasador Japana u Srbiji Đuiđi Takahara je izrazio zadovoljstvo što je Vlada Japana u okviru programa "Bespovratne pomoći u oblasti kulture" obezbedila sredstva da se kupi mikroskop i instrument za infracrvenu mikroskopsku spektroskopiju koji će stručnjaci Zavoda koristiti za analize neophodne za ispitivačke i konzervatorsko reastauratorske radove na pokretnmim i nepokretnim kulturnim dobrima Srbije.
"Doniranom opremom, nastavio je ambasador , "moći će da se utvrdi njihova originalna boja i komponente, a sve to će dorpineti njihovom daljem očuvanju kako bi nastavile da svojom lepotom i jednostavnošću oduševljavaju posetioce i ljubitrelje kulturnih i duhovnih relikvija širom Srbije"
Ambasador je izrazio nadu da će zbog te lepote dolaziti više turista iz Japana i da će na taj načion jačati razumevanje između naroda Japana i Srbije.
" Vlada Japana i Zavod imaju jako dobru saradnju, kako u Srbiji tako i na međunaordnom planu, poput saradnje u UNESKU. Zavod već dugi niz godina sarađuje sa japanskim stručnjakom za zaštitu kulturne bašine gospodinom Hidakom", istakao je ambasador Japana.
On je dodao da je "ponosan što na materijalnom i ljudskom nivou mogu da doprinsu zaštiti kulturne baštine u Srbiji koja je bogata spomenicima kulture".
Direktor Zavoda Mirjana Andrić je podsetila da je Zavod osnovan pre skoro 70 godina i da je njegova oprema uglavnom obezbeđena pre pola veka i da je zato bila zastarela i već istrošena ali da je prošle godine Ministrasdtvo kulture izdvojilo značajna saredstva za obnovu laboratorija.
Međutim, zahvaljujući saradanji sa profesorom Kanećiro Hidakom sa Univeziteta umetnosti u Tokiju i njegovom ćerkom, konzervatorom koji su u više navrata učestvovali sa kolegama iz Zavoda u radovima na terenu i na njihov predlog Ambasada Japana u Beogradu obezbedila je pomoć da se pribave najsavremeniji aparati neophodni za uspešnu reastauraciju i konzervaciju srednjevekovnih spomenika u Srbiji.
Ona im se svima zahvalila na ovoj nesebičnoj pomoći i izrazila nadu da će se sprsko-japanska saradnja na ovom polju nastaviti i intenzivirati.
Pomoćnik ministra kulture Aleksanda Fulgosi zahvalila se u ime srpske
vlade japanskoj vladi i narodu Japana na donaciji podsetivši da već više od 10 godina traje bliska saradnja dve zemlje i na planu kulturnih dobara.
Ona je izrazila nadu da će zahvaljujući novoj opremi koju su obezbedili Ministarstvo kulture i Japan moći bolje da se restauriraju i konzerviraju nepokretni spomenici kulture Srbije .

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.