Izvor: MozzartSport.com, 05.Avg.2021, 19:31

Japanom se šepure Galski petlovi: Nezapamćena dominacija, parket u Tokiju baš prijao Francuzima

Francuzi obezbedili medalje u košarci, odbojci i rukometu

Lepo je biti Francuz ovih dana. Ne dominira ova zapadnoevropska država u Tokiju u svim kategorijama, domogla se sedam zlatnih medalja (ukupno 27) i trenutno je osma u generalnom plasmanu, ali u ekipnim sportovima na parketu joj nema ravne. Košarkaši su posle očajnih priprema stigli do borbe za zlato, za najsjajnije odličje bore se i odbojkaši, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i rukometaši. Tri srebra su već u džepu, a kakva će to priča biti ako u finalima padnu Amerikanci, Rusi i Danci. Za pamćenje.

Subota, 04.30: (5,50) Francuska (20,0) SAD (1,17)

Izgubila je selekcija Vensana Kolea sve mečeve u okviru priprema za Olimpijske igre. Dva puta su Španci bili bolji od Trikolora, a u generanoj probi je NBA zvezde na kolena bacio i Japan. Nije delovalo dobro, ali kao da su pomenuti neuspesi skinuli pritisak sa francuskih košarkaša. A onda su na samom starta Igara u Tokiju dobili injekciju samopouzdanja. Srušili su selekciju SAD, kao i pre dve godine u Kini i najavili da su došli po medalju.

Posle "lakših treninga" sa Iranom i Češkom, u četvrtfinalu je srušena i borbena Italija. Zakazan je megdan sa Slovenijom. Zbog Luke Dončića, Francuska je posle tri utakmice izgubila ulogu favorita. Ipak, iako je as Dalasa upisao istorijski tripl-dabl, morao je da se pomiri

sa prvim porazom u dresu tima sa državim grbom (17-1). Nikola Batum je blokadom u poslednjim sekundima rešio pitanje pobedika. Već su počele priče po društvenim mrežama da joj je mesto u Luvru.

Ipak, duel u finalu protiv Amerikanaca biće daleko drugačiji od onog sa početka Olimpijskih igara. Greg Popović je uigrao ekipu, Kevin Durent pronašao ritam, Džru Holidej zategao odbranu i selekcija SAD ponovo deluje nepobedivo. Na Francuzima je da dokažu da li je to samo iluzija i pokušaju da se domognu prvog olimpijskog zlata (imaju dva srebra).

Subota, 14.20: (2,03) Francuska - Rusija (1,70)

Upozorenje košarkašima je i uspeh francuskih odbojkaša. Izgubili su u grupnoj fazi od Argentine, a onda joj očitali lekciju u polufinalu. Nepisano pravilo da je gotovo nemoguće dva puta pobediti istu selekciju na turniru se još jednom ispostavilo tačnim. Srušili su Ervin Engapet i drugovi Gaučose sa 3:0 (25:22, 25:19, 25:22) i zakazali megdan sa Rusijom.

Izabranici Lorana Tilija su imali odgovor na svaki nalet rivala. Dok su se dobro pomučili da sruše Poljake u četvrtfinalu (koje su za rivala dobili jer su bili četvrti u grupi), sa Argentinom kao da su igrali bez ikakvog opterećenja. Pritisak od osvajanja medalje ih nije dotakao, ipak imaju plejadu iskusnih i vrhunskih individualaca u svojim redovima.

Prebrodili su veliku prepreku, domogli se prve medalje na Olimpijskim igrama i sada će nesumnjivo rasterećeni pokušati da naprave još jedno iznenađenje. Jer impresivni Rusi nose ulogu favorita u velikom finalu.

Subota, 14.00: (2,70) Francuska (8,00) Danska (1,65)

Do završne linije stigli su i francuski rukometaši. Nošeni sjajnim golmanom Vensanom Žerarom srušili su egipatski san i zakazali megdan sa strašnom Danskom. Ni u trećem finalu nisu favorit da prvi prođu kroz cilj.

Verovali su Egipćani da mogu da se nose sa Francuzima i da su kadri da se domognu medalje. Da nisu slučajno stigli do polufinala pokazali su i u okršaju sa Trikolorima, ali nisu računali da će morati da traže put do protivničke mreže preko hobotnice Žerara. Francuski golman je upisao čak 17 odbrana, Francuzi su slavili sa 27:23 (13:13). Jasno je da Žerar nosi najveće zasluge za plasman u borbu za zlato.

I dalje je Nikola Karabatić jedna od prvih violina francuskog državnog tima. Polufinale su sa po pet pogodaka okončali Mem Dika i Ugo Deska, Karabatić je dao jedan manje. Njegov brat Luka je pronašao put do mreže Faraona iz jedinog pokušaja na meču.

Interesantno je i da je drugo polufinale okončano istim rezultatom, Danci su sa 27:23 tukli Špance uz 12 poena fantastičnog Mikela Hansena. Zbog ovog pre svega, Danska će i u finalu biti favorit.

Francuzi su osigurali srebra u košarci, odbojci i rukometu i očekivanja su da neće uspeti da dođu do zlata. Da li je neko očekivao da će na ova tri turnira stići do finala? Malo ko ih je video u borbi za tri medalje u ekipnim sportovima, jer je konkurencija na parketu bila paklena, ali oni su ipak tu. Dokaz da su prava sportska nacija.

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.