Japanci zabrinuti, masovne vežbe civilne zaštite od raketnog napada

Izvor: RTS, 29.Apr.2017, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanci zabrinuti, masovne vežbe civilne zaštite od raketnog napada

Rast vojnopolitičke napetosti na Korejskom poluostrvu izaziva strah u Japanu da bi i ta ostrvska zemlja mogla biti uvučena u sukobe. Ovih dana u Japanu su počele do sada nezabeležene civilne vežbe za odbranu od raketnog napada.
Lokalne vlasti izdale su upozorenja i uputstva stanovništvu kako da reaguje u slučaju napada balističkim projektilima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a pojedine škole, bolnice i domovi za stare osobe započeli su vežbe za ublažavanje ljudske i materijalne štete.

U medije su procurili i izveštaji o planovima japanske vlade za evakuaciju oko 60.000 japanskih građana koji žive u Južnoj Koreji.
Japanska armija je opremljena antiraketnim sistemima američke proizvodnje koji mogu biti ispaljivani sa zemlje ili sa vojnih brodova u Japanskom moru. Kada satelitski snimci i drugi metodi izviđanja ukažu na mogućnost lansiranja balističkih raketa ili nuklearne probe u Severnoj Koreji, japanska armija svoje sisteme za presretanje projektila iznosi iz kasarni u naselja.
Međutim, zaoštravanje retorike i pretnje iz Vašingtona izazivaju zabrinutost i strah da bi neiskustvo nove američke administracije u međunarodnim odnosima i diplomatiji, kao i ambicioznost vlade u Pjongjangu u vezi razvoja nuklearnog naoružanja dugog dometa, mogli da izazovu konflikt na Korejskom poluostrvu u koji bi Japan bio uvučen.
Tako se sada prvi put od kada Severna Koreja vrši nuklearne probe i testove raketa većeg dometa, japanski građani uključuju u vežbe civilne zaštite i ozbiljno razmišljaju o izgradnji atomskih skloništa i nabavci potrebnih zaliha.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.