Japanci su mogli da budu spaseni

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2015, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanci su mogli da budu spaseni

Japanske vlasti su do kontakta sa Islamskom državom u pokušaju oslobađanja zarobljenika stigli preko radikalnog islamiste iz svojih redova.

Nekadašnji profesor islamskog prava Hasan Ko Nakata, koga policija sumnjiči za regrutaciju džihadista, primljen je u Ministarstvo spoljnih poslova Japana, kako bi mu bila uručena poruka koju je trebalo da prenese svojim “kolegama“ u Siriji.

Priča koju prenosi Rojters potvrđuje spekulacije da je Tokio bio na korak od oslobađanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kendžija Gotoa, novinara koji je zarobljen pošto je otišao u Siriju kako bi spasao zemljaka Harunu Jukavu.

U pokušaju spasavanja Gotoa, posle pogubljenja Jukave, Japan se udružio sa Jordanom, zbog zahteva džihadista da Japanca zamene za zatvorenu teroristkinju, odgovornu za napad u glavnom gradu Jordana Amanu 2005. godine.

To je bio potez koji je presudio Gotou, pošto je odluka Tokija da sarađuje samo sa zvaničnim Amanom u spasilačkoj akciji prekinula komunikaciju sa Nakatom, kao i kontakt koji je Gotoova supruga uspela da ostvari sa džihadistima.

“Vlada je odbacila privatne komunikacione kanale, koji su već davali kakav-takav efekat, a na kraju je svaki kontakt sa džihadistima bio nemoguć. To je bila velika greška“, smatra Hils Bilt, predsednik konsultantske bezbednosne agencije CTSS koja je sarađivala sa japanskom vladom.

Nekadašnji profesor Nakata je i sam bio zarobljen u Siriji, pošto je pokušao da izdejstvuje oslobađanje Jukave. Ipak, zahvaljujući tome što je kao profesor širio islamističke ideje, džihadisti su ga pustili, posle čega je on dobio zadatak da bude posrednik u pokušaju oslobađanja Gotoa i Jukave.

Njegov kontakt bio je borac iz Čečenije, Umar Guraba, koji se nalazio u Siriji.

“Tražili su da pošaljem poruku da nikako ne povrede dvojicu Japanaca i da ih momentalno puste. Nisam to poslao, to bi značilo direktnu poruku da ih ubiju. Krajem januara stigla mi je poruka od Umara, koji mi je rekao da nema više vremena i da će Islamska država da ostvari svoje obećanje“, navodi Nakata.

I ostvarila je, ubijeni su i Jukava i Goto.



Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.