Japan traži od SAD da izruči optužene za pomaganje bekstva šefa Nisana

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2020, 13:26

Japan traži od SAD da izruči optužene za pomaganje bekstva šefa "Nisana"

Japanski tužilac pozvao je danas Sjedinjene Države da izruče dvojicu Amerikanaca optuženih za pomoć bivšem direktoru kompanije "Nisan", Brazilcu Karlosu Gosnu, državljaninu Francuske i Libana, da pobegne iz Japana dok je u kućnom pritvoru čekao suđenje optužen za finansijsku zloupotrebu.

Zamenik glavnog tužioca Takahiro Saito rekao je da je Japan izdao naloge za hapšenje Majkla i Pitera Tejlora, osumnjičenih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za pomaganje pri bekstvu, i da su u toku pregovori sa američkim vlastima.

Majkl Tejlor (59), bivši pripadnik američkih specijalnih snaga "Zelene beretke", i njegov sin Piter Tejlor (27) uhapšeni su prošlog meseca u Harvardu u državi Masačusets.

Japan traži njihove izručenje zbog navodnog pomaganja Gosnu da pobegne u Liban u decembru prošle godine, kršeći zabranu kretanja dok je čekao suđenje zbog optužbi za finansijske malverzacije.

Liban gde je Gosn, nema sporazum sa Japanom o izručenju, ali ga SAD imaju.

Advokati Malka i Pitera Tejlora naveli su u pravnom podnesku da "kršenje kaucije" kojem je Gosn pribegao, nije zločin u Japanu, i, samim tim, nije zločin pomaganje nekome da izbegne uslove kaucije.

Tužilac Saito je međutim rekao da bi dvojica Amerikanaca, Gosnovih pomagača, mogla u Japanu biti osuđena na do tri godine zatvora i novčanu kaznu od 300.000 jena (2.800 dolara).

Vlasti kažu da su otac i sin Tejlor pomogli da Gosn pobegne iz Japana tako što su ga sakrili u veliku kutiju i utovarili u privatni avion.

Gosn koji je na čelu Nisana bio dve decenije, više puta je rekao da je nevin i da je pobegao iz Japana jer ne veruje da bi mu se tamo sudilo pošteno.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.