Svet

0

Japan traži od SAD da izruči optužene za pomaganje bekstva šefa "Nisana"

Autor: IG

Izvor: Beta

Japan traži od SAD da izruči optužene za pomaganje bekstva šefa "Nisana"

Izvor: Foto: AP/Maya Alleruzzo


Zamenik glavnog tužioca Takahiro Saito rekao je da je Japan izdao naloge za hapšenje Majkla i Pitera Tejlora, osumnjičenih za pomaganje pri bekstvu, i da su u toku pregovori sa američkim vlastima.

Majkl Tejlor (59), bivši pripadnik američkih specijalnih snaga "Zelene beretke", i njegov sin Piter Tejlor (27) uhapšeni su prošlog meseca u Harvardu u državi Masačusets.

Japan traži njihove izručenje zbog navodnog pomaganja Gosnu da pobegne u Liban u decembru prošle godine, kršeći zabranu kretanja dok je čekao suđenje zbog optužbi za finansijske malverzacije.

Liban gde je Gosn, nema sporazum sa Japanom o izručenju, ali ga SAD imaju.

Advokati Malka i Pitera Tejlora naveli su u pravnom podnesku da "kršenje kaucije" kojem je Gosn pribegao, nije zločin u Japanu, i, samim tim, nije zločin pomaganje nekome da izbegne uslove kaucije.

Tužilac Saito je međutim rekao da bi dvojica Amerikanaca, Gosnovih pomagača, mogla u Japanu biti osuđena na do tri godine zatvora i novčanu kaznu od 300.000 jena (2.800 dolara).

Vlasti kažu da su otac i sin Tejlor pomogli da Gosn pobegne iz Japana tako što su ga sakrili u veliku kutiju i utovarili u privatni avion.

Gosn koji je na čelu Nisana bio dve decenije, više puta je rekao da je nevin i da je pobegao iz Japana jer ne veruje da bi mu se tamo sudilo pošteno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR