Japan pokušava da prenese svemirsku solarnu energiju na Zemlju

Izvor: Piplmetar.rs, 29.Maj.2023, 23:31

Japan pokušava da prenese svemirsku solarnu energiju na Zemlju

Svemirska administracija Japana JAXA već decenijama unazad pokušava da prenese svemirsku solarnu energiju na zemlju, a sada će preko državno-privatnog partnerstva probati da ostvari ovaj cilj do 2025. godine, prenosi Engadget.
Samo nekoliko godina ranije, 2015, Japan je napravio iskorak u ovakvoj tehnologiji. JAXA naučnici su tada uspešno preneli 1,8 kilovata snage do malog prijemnika bez ikakvih žica, što je bilo dovoljno energije za napajanje električnog čajnika.
Novim >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << projektom, Japan sada pokušava da ova tehnologija postane stvarnost. Profesor Naoki Šinohara koji vodi projekat, probaće da rasporedi niz malih satelita u orbiti koji skupljaju solarnu energiju, posle čega bi trebalo da je prenesu na zemaljske prijemne stanice udaljene stotinama kilometara.
To bi bilo revolucionarni iskorak u energetskoj tehnologiji, jer solarna svemirska energija predstavlja potencijalno neograničeni izvor obnovljive energije. Deluje primamljivo baš zato što solarni paneli u svemiru mogu da sakupljaju energiju u bilo koje doba dana, gde ni oblaci ne bi predstavljali problem.
Korišćenje orbitalnih solarnih panela i mikrotalasa za slanje energije na Zemlju prvi put je predloženo krajem šezdesetih godina prošlog veka. Tada su se mnoge svetske zemlje uključile u razvoj ove tehnologije, uključujući naravno Kinu i SAD, koje su potrošile dosta vremena i novca na njen napredak.

Shutterstock
Ipak, ukoliko Japan sada uspe da ostvari zamišljeno, to i dalje neće biti tek tako dostupna opcija energetskog snabdevanja, uzevši u obzir da prenos od otprilike jednog gigavata snage košta oko sedam milijardi dolara uz postojeću tehnologiju i opremu. Sa druge strane, svaki iskorak može da nas dovede korak bliže cilju da se ceo proces optimizuje i postane isplativ.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.