Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2020, 20:11

Japan izdvaja dodatnih 296 milijardi dolara za pomoć ekonomiji

Japanska vlada odobrila je danas dodatni budžet od 32 biliona jena (296 milijardi dolara) u okviru drugog paketa mera za ublažavanje posledica koje je pretrpela ekonomija usled pandemije koronavirusa.

Dodatno finansiranje uključuje podršku malim preduzećima, unapređenju zdravstvenog sistema i subvencije za lokalne samouprave.

Budžet će takođe finansirati mere planirane koje se pripremaju za buduće talase infekcija, uključujući razvoj vakcina i lečenja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od kovida-19.

Japanska ekonomija, treća najveća na svetu, skliznula je u recesiju u poslednjem kvartalu mada je i pre pandemije beležila pad usled smanjene potrošnje i svetske potražnje.

Dosadašnji kombinovani stimulans ukupno iznosi više od 230 biliona jena (2,1 biliona dolara), ili oko 40 odsto japanske ekonomije, rekao je premijer Šinzo Abe na današnjem sastanku zvaničnika.

"Zaštitiću japansku ekonomiju po svaku cenu od ove krize veka", rekao je Abe.

Vanredno stanje koje još uvek važi za Tokio i nekoliko drugih oblasti ukinuto je u ponedeljak, pošto je vlada odlučila da ponovo pokrene zemlju.

Vlada je zahtevala od građana da ostanu kod kuće, ali te mere su dovele do smanjenja potrošnje i drugih poslovnih aktivnosti, posebno turizma.

Od Japanaca se i dalje zahteva da vode računa kako ne bi širili koronavirus, koji je zarazio više od 16.650 ljudi, a umrlo je 858 obolelih.

Ministar finansija Taro Aso rekao je da su potrebne brze akcije, napominjući da će verovatno biti potrebno dosta vremena da se stvari povrate u normalu.

"U takvim uslovima moramo da zaštitimo preduzeća koja nastavljaju da rade, i radna mesta, i da budemo u potpunosti spremni za svaki takozvani `drugi talas`,"rekao je on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Japan izdvaja dodatnih 296 milijardi dolara za pomoć ekonomiji

Izvor: Danas, 27.Maj.2020

Japanska vlada odobrila je danas dodatni budžet od 32 biliona jena (296 milijardi dolara) u okviru drugog paketa mera za ublažavanje posledica koje je pretrpela ekonomija usled pandemije korona virusa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.