Japan i Južna Koreja o Korejankama u vojnim bordelima

Izvor: Press, 02.Nov.2015, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan i Južna Koreja o Korejankama u vojnim bordelima

Predsednica Južne Koreje Park Geun-Hje i japanski premijer Šinzo Abe dogovorili su se da, što je moguće pre, reše pitanje "žena za utehu" koje su za vreme Drugog svetskog rata primoravane na prostituciju u japanskim vojnim bordelima.
          Kako prenosi Rojters, pitanje "žena za utehu", kako Japanci nazivaju žene, mahom Korejanke, koje su radile u vojnim bordelima u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Japanu, predstavlja najveću prepreku ka razvoju boljih odnosa dve zemlje.
Nakon prvog zvaničnog sastanka dvoje lidera, od kada su stupili na dužnost, premijer Abe je najavio sporazum kojim se traži način za prevazilaženje "gorke" ratne istorije koja narušava odnose između te dve države.
"Povodom problema koji se tiče "žena za utehu", verujem da ne  treba da ga ostavimo budućim generacijama, s obzirom da pokušavamo da izgradimo stabilan odnos u budućnosti", rekao je japanski premijer reporterima u Seulu nakon pregovora.
On je, povodom pedesetogodišnjice od početka normalizacije odnosa između Japana i Južne Koreje, istakao da su se dve zemlje dogovorile da ubrzaju pregovore kako bi se što pre pronašlo rešenje za problem.
Abe je zatražio dvosmerne pregovore sa predsednicom Park u trenutku kada SAD nastoje da utiču na poboljšanje odnosa između Japana i Južne Koreje, svoja dva glavna saveznika, dok se istovremeno suočavaju sa sve snažnijom Kinom i nepredvidivom Severnom Korejom.
Park je, prema rečima njenog savetnika za spoljnu politiku Kim Kju-Hjua, danas saopštila Abeu da problem mora biti rešen uskoro, na način koji je prihvatljiv za žrtve i ostale Južnokorejance.
Rojters podseća da je i ranije bilo pokušaja dve zemlje da reše problem "žena za utehu", kao i da je to učinjeno pravnim putem 1965. godine potpisivanjem diplomatskog sporazuma između dve strane, uz koji stoji izvinjenje vlade Japana iz 1993. godine.
Zvanični Japan izrazio je zabrinutost da će Južna Koreja, čak i u slučaju preuzimanja novih koraka, odbiti da privede slučaj kraju.
Japanski premijer je u pregovorima pokrenuo i pitanje tenzije u Južnom kineskom moru, istakavši da je to izazvalo međunarodnu zabrinutost i naglasio je da Tokijo želi da sarađuje sa Seulom i Vašingtonom kako bi se obezbedila sloboda mora.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.