Japan i EU protiv Amerike: Potpuna zabrana za Rusiju? Nerealno

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 13:48

Japan i EU protiv Amerike: "Potpuna zabrana za Rusiju? Nerealno"

Japan i Evropska unija su se usprotivile predlogu Sjedinjenih Američkih Država da se zabrani izvoz skoro svih proizvoda u Rusiju.

Japan i Evropska unija su se navodno usprotivili predlogu da zemlje G7 zabrane sav izvoz u Rusiju, što je potez koji bi imao za cilj jačanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrške Ukrajini uoči samita G7 u Hirošimi sledećeg meseca.

Predlog koji su iznele Sjedinjene Američke Države zabranio bi izvoz gotovo svih artikala u Rusiju, osim poljoprivrednih i medicinskih proizvoda, objavio je Fajnenšel tajms, prenosi klix.

Predstavnici Japana i EU rekli su da taj potez ne bi bio realan, rekli su izvori za novine.

Malo je verovatno da će potpuna zabrana biti dogovorena, rekao je Džejms DJ Braun, profesor političkih nauka na Univerzitetu Temple u Tokiju.

Braun je rekao da se razlozi protivljenja predlogu razlikuju između Japana i EU, pri čemu je Tokio fokusiran na snabdevanje energijom, a Brisel na izvoz. Mnoge zemlje EU izvoze velike količine robe u Rusiju, a nova ograničenja bi imala ozbiljne posledice po njihove ekonomije.

Za Japan bi skoro potpuna zabrana izvoza pogodila područja kao što je izvoz polovnih automobila, ali ono zbog čega je Tokio uglavnom zabrinut je pretnja odmazdom, posebno mogućnost da bi Rusija mogla da isključi japanske firme iz energetskih projekata, rekao je Braun.

"Devet posto japanskog tečnog prirodnog gasa dolazi iz Rusije, tako da bi to bio problem ako bi se to iznenada smanjilo", primetio je Braun.

Prošlog utorka ministri spoljnih poslova zemalja G7 obećali su da će "pojačati" sankcije Rusiji i zatvoriti postojeće rupe, ali nisu ponudili detalje. Bila je to priprema za samit lidera 19-21. maja u Hirošimi.

Braun je rekao da predložena zabrana svakog izvoza dolazi usred dogovora među zemljama članicama da su sadašnje sankcije nedovoljne, što ilustruje bolja ruska ekonomija od očekivanog. On je rekao da zemlje imaju mogućnost preduzimanja daljih mera zabranom izvoza u više sektora ili rješavanjem pitanja poput paralelnog uvoza ili uvoza preko trećih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.