Japan donira mamografe Srbiji

Izvor: RTS, 06.Jul.2011, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan donira mamografe Srbiji

Zdravstveni centar "Studenica" u Kraljevu dobio digitalni mamograf za pregled dojki, čije opremanje je pomogla Vlada Japana. To je prvi od 39 centara za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki i ministar zdravlja Zoran Stanković danas su u Kraljevu u Zdravstvenom centru "Studenica" pustili u rad digitalni mamograf za pregled dojki.

Time je otvoren prvi od 39 centara u Srbiji za rano otkrivanje karcinoma dojke, za čije opremanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je sredstva u iznosu od 5,8 miliona evra obezbedila Vlada Japana.

Projektom japanske vlade "Unapređenje skrininga i prevencija raka dojke u Srbiji" kupljena su dva digitalna mamografa, koji su instalirani u Kraljevu i Valjevu, zatim 30 analognih mamografa sa pratećom opremom i nedostajuća oprema za kompletiranje centara u još nekoliko zdravstvenih ustanova.

"Ovakva ulaganja u 39 zdravstvenih ustanova u znatnoj meri će poboljšati mogućnost da se na vreme otkrije karcinom dojke, spreče ulaganja u lečenje pacijenata sa poodmaklim stadijumom bolesti i da olakšaju dijagnostikovanje ove bolesti", rekao je ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković.

U Srbiji je svake godine 4.000 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a od ove bolesti godišnje umire oko 1.500 žena. Ako se maligna promena otkrije dok je manja od jednog centimetra, procenat izlečenja je 97 odsto.

Ministar Stanković naglasio je da će savremena mamografska oprema omogućiti rano otkrivanje karcinoma i spasavanje života.

Nastavak ekonomske saradnje

Zoran Rakočević, načelnik Instituta za onkologiju i radiologiju rekao je da je za dve godine kampanje Srbija protiv raka, uz pomoć mobilnih mamografa kupljenih iz donacija pregledano 80.000 žena starijih od 45 godina.

"Za pregled tih 80.000 žena na dva mamografa utrošeno je 350.000 evra, to je novac potreban za lečenje samo osam žena sa uznapredovalim karcinomom dojke", kaže Rakočević ističući značaj ranog otkrivanja i prevencije maligne bolesti.

Ambasador Japana Tošio Cunozaki rekao je da će njegova zemlja nastaviti ekonomsku sradnju sa Srbijom i iskoristio priliku da izrazi duboku zahvalnost ljudima u našoj zemlji na saosećanju i solidarnosti sa japanskim narodom.

Prema rečima Cunozakija ovakva vrsta donacija finansira od novca poreskih obveznika u Japanu koji se i dalje bori sa posledicama zemljotresa i cunamija.

Doktor Dragan Arsić, direktor Zdravstvenog centra rekao je da digitalni mamograf omogućiti da više nema liste čekanja, jer će dnevno moći da bude pregledano 50 pacijentkinja.

Stanković je istakao da Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije imaju obavezu da Zdravstveni centar u Kraljevu pomognu da se to što pre vrati u redovne okvire, kao i da će biti nastavljeno opremanje centara za rano otkrivanje karcinoma dojke i u drugim zdravstvenim ustanovama kako bi Srbija imala neophodnih 100 centara.
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRALJEVU DIGITALNI MAMOGRAF - POKLON JAPANA

Izvor: Kurir, 06.Jul.2011

KRALJEVO - Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki (na slici) i ministar zdravlja Zoran Stanković danas su u Kraljevu u Zdravstvenom centru "Studenica" pustili u rad digitalni mamograf za pregled dojki...Time je otvoren prvi od 39 centara u Srbiji za rano otkrivanje karcinoma dojke, za čije opremanje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.