Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Nov.2014, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Izbori na pomolu zbog recesije

Japanska ekonomija neočekivano je ušla u recesiju u trećem kvartalu, zbog čega bi premijer Šinzo Abe mogao da odustane od nepopularnog povećanja PDV-a i raspiše prevremene izbore, dve godine pre isteka mandata.

Japanska privreda je u trećem tromesečju oslabila za 0,4 odsto, posle pada za 1,9 odsto u periodu od aprila do juna. Ekonomisti su u trećem kvartalu očekivali rast za 0,5 odsto.

Povratak u recesiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << desio se skoro dve godine nakon što se Abe vratio na vlast sa obećanjem da će obnoviti ekonomski rast primenom velikih monetarnih stimulansa, povećanjem javne potrošnje i reformama.

Treća ekonomija sveta će, prema prognozama, u narednom periodu ostvariti rast, ali su potrošnja i izvoz u ovom trenutku slabi, što otežava situaciju u kojoj se nalaze kompanije sa velikim zalihama robe.

Abe je rekao da će imati u vidu ekonomske podatke u donošenju odluke o povećanju PDV-a na deset odsto u oktobru sledeće godine, u okviru plana za smanjenje javnog duga, najvećeg među razvijenim zemljama.

Mediji prenose da bi Abe mogao da objavi odluku o odlaganju povećanja poreza za 18 meseci, kao i da raspiše izbore za donji dom parlamenta za 14. decembar.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Berze u padu zbog japanske recesije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Nov.2014

Akcije na evropskim berzama danas su u padu posle objavljivanja podataka o ulasku japanske privrede u recesiju i bojazni od usporavanja globalne ekonomije...Indeks FTSEurofist 300 najskupljih evropskih akcija jutros je pao za 0,4 odsto, na 1.339,92 poena...Japanska ekonomija oslabila je za 1,6 odsto...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Japanska ekonomija u recesiji, izbori na vidiku

Izvor: RTS, 17.Nov.2014

Neočekivano, u trećem kvartalu ove godine, japanska ekonomija je ušla u recesiju. Zbog loših privrednih rezultata, premijer Šinzo Abe mogao bi da raspiše prevremene izbore, dve godine pre isteka mandata...Treća ekonomija sveta u padu je već drugi kvartal uzastopno, čime je tehnički ušla u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.