Istraživanje dokazalo ono što vlasnici već znaju: Vaš pas uvijek drži vašu stranu

Izvor: Cafe.ba, 04.Jul.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje dokazalo ono što vlasnici već znaju: Vaš pas uvijek drži vašu stranu

Znanstvenici sa Sveučilišta Kyoto u Japanu odlučili su eksperimentom dokazati kako psi uvijek čuvaju naša leđa • Istraživanje je uključivalo dvije grupe po 18 pasa

Titulu najboljeg čovjekovog prijatelja, psi nisu zaradili tek tako.

Svi oni koji su ikad imali psa, dobro razumiju povezanost između njega i vlasnika te činjenicu da bi pas napravio sve kako bi ga zaštitio. Već smo mogli čuti za mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << priča u kojima psi brane vlasnika od napadača, spašavaju obitelji iz požara i slično, piše Index.

No, znanstvenici sa Sveučilišta Kyoto u Japanu odlučili su eksperimentom još jednom dokazati kako psi uvijek čuvaju naša leđa.

Istraživanje je uključivalo dvije grupe po 18 pasa, kroz isplaniranu interakciju pasa sa svojim vlasnicima i potpunim strancima. Svaki vlasnik kod sebe je imao kutiju, koju nije smio otvoriti te je za pomoć trebao pitati stranca. U prvoj grupi, stranac je to morao odbiti, a u drugoj pomoći vlasniku. Uz to, svaka grupa imala je trećeg, neutralnog stranca, koji nije smio ni odbiti ni prihvatiti poziv za pomoć vlasnika. Neutralni stranac tako je sjedio nasuprot vlasniku tijekom interakcije njega i drugog stranca. Na kraju eksperimenta, svi troje su psu ponudili hranu.

U prvoj grupi, istraživači su otkrili kako su psi bili voljniji primiti hranu od neutralnog stranca, nego onog koji je odbio njihovog vlasnika.U drugoj grupi, gdje je stranac pomogao vlasniku, nisu pravili takve razlike.

“Po prvi put smo otkrili da psi vrše društvene i emocionalne procjene ljude, bez obzira na njihov izravni interes. Ovo istraživanje pokazuje da oni dijele tu sposobnost s ljudima”, zaključak je istraživača.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.