“House at Hanegi Park”, Tokio

Izvor: DIA.rs, 16.Jul.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“House at Hanegi Park”, Tokio

Japanski arhitektonski studio “Shigeru Ban Architects” projektovao je dom naziva “House at Hanegi Park” u Tokiju. Reč je o objektu savremene arhitekture, sa veštom igrom oblika gde se najbolje vidi uticaj tradicionalne arhitekture ovog podneblja.

Objekat se nalazi na maloj parceli koja je agresivno okružena susedima, te je objekat morao biti uvučen u odnosu na granice parcele i vešto sakriven ispod zanimljive fenestracije. Prizemlje je sakriveno žičanom ogradom uz koju raste vegetacija. Iza ovakve prirodne vrste paravana nalazi se stakleni deo fasade prizemlja koji ima glavnu ulogu u osvetljavanju enterijera ovog dela kuće.


Do sprata se dolazi minimalističkim stepeništem koje se nalazi u dvorištu, sa podestom za odmor. Sprat poseduje prilično veliku visinu, kako bi se objekat mogao izboriti sa susedima za prirodno osvetljenje. Fenestracija omogućava direktan i indirektan prodor zraka, tako da je unutrašnjost osvetljena tokom celog dana. Sa druge strane, suptilne intervencije su omogućile dobru privatnost korisnicima koji i dalje mogu uživati u pogledima ka susedstvu.


Objekat je lišen bogatog kolorita i preteranog izbora tekstura što i jeste u tradiciji Japana, naročito u savremenoj arhitektonskoj praksi. Beli kolorit se pojavljuje na fasadama kao i u enterijeru, a svedeni i elegantni oblici dobro sarađuju sa neobičnom fenestracijom i plavičastim staklom.

Detaljne crteže (osnove, preseke i izglede) možete pregledati na svom kompjuteru, ukoliko kliknete ovde.(ZIP fajl, veličina 390 kb)

Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.