G8 usvojila plan smanjenja emisije CO2, traži sankcije za Zimbabve

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G8 usvojila plan smanjenja emisije CO2, traži sankcije za Zimbabve

Lideri G8 su danas na samitu, koji se održava na japanskom ostrvu Hokaidu, usvojili plan smanjenja emisije ugljen-dioksida (CO2) za 50 odsto do 2050. godine, a dogovoreno je i da se od UN zatraži uvođenje sankcija Zimbabveu. Samit najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije - Grupa osam (G8), na kome se razgovara o pomoći Africi, političkoj situaciji u Zimbabveu, klimatskim promenama i porastu cena nafte i hrane, nastaviće se do 9. jula.



Lideri najrazvijenijih zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sveta složili su se na današnjem samitu u Japanu da će tražiti od UN uvođenje sankcija Zimbabveu, rekao je danas italijanski premijer Silvio Berluskoni.

"Potreba i hitnost situacije ukazuju na činjenicu nužnosti uvođenja sankcija od strane Saveta bezbednosti UN", rekao je Berluskoni i dodao da je "čak i Rusija odlučila da podrži tu odluku, koja, kako mi izgleda, treba da bude jednoglasna".

Ruski zvaničnik Aleksandar Pankin, koji se obratio novinarima u okviru samita G8, izjavio je ranije danas da je Rusija protiv uvođenja sankcija Zimbabveu "jer one nisu najbolji način", kao i da želi nastavak pregovora kako bi ta zemlja izašla iz krize.

Sedam afričkih zemalja koje su pozvane na samit G8, takođe se usprotivilo uvođenju sankcija Zimbabveu, ocenjujući da one "neće ničemu služiti".

Mugabe je nedavno ponovo izabran za predsednika Zimbabvea, a međunarodni posmatrači su te izbore, sa kojih se povukao kandidat opozicije Morgan Čangeraj, ocenili kao nedemokratske i nelegetimne.

Članice G8 - SAD, Japan, Nemačka, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija - takođe su pozvale velike svetske privrede da se pridruže naporima za obuzdavanje potencijalno opasnog rasta temperature vazduha u svetu.

"Države članice G8 su zajednički došle do zaključka da smanjenje emisije CO2 od najmanje 50 odsto do 2050. treba da predstavlja globalni cilj", izjavio je japanski premijer Jasuo Fukuda, koji je i objavio vest o postignutom dogovoru.

U saopštenju za štampu "osmorke", povodom postizanja sporazuma o klimatskim promenama, navodi se da "lideri G8 potvrđuju spremnost da predvode borbu protiv klimatskih promena i ističu da je veća posvećenost i aktivnost svih velikih ekonomija od presudne važnosti u toj borbi". Lideri G8 su takođe prepoznali važnost uloge obnovljivih izvora energije u borbi protiv klimatskih promena i u smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva, a takođe su istakli važnost održive proizvodnje i upotrebe biogoriva, saopšteno je na samitu.

SAD su pozdravile postizanje dogovora, za koji kažu da je u skladu sa njihovim stavom da sve velike privrede, uključujući Kinu, Indiju i druge, treba da učestvuju u smanjenju emisije CO2.

Ekološke organizacije su, međutim, kritikovale dogovor, uz objašnjenje da ne predstavlja veći napredak u odnosu na saopštenje sa prošlogodišnjeg samita G8.

"Tako mali napredak nakon čitave godine ministarskih sastanaka i pregovora ne predstavlja samo propuštenu priliku, već i opasan podbačaj u odnosu na mere neophodne da se ljudi i priroda zaštite od globalnog zagrevanja", izjavila je direktorka Globalne klimatske inicijative u sklopu Svetskog fonda za prirodu, Kim Karstensen. Stručnjak za klimu iz ekološke organizacije "Grinpis", Danijel Mitler, kritikovao je dogovor rečima: "Umesto zaštite životne sredine, svet je dobio samo lepe reči".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.