Izvor: Večernje novosti, 03.Feb.2019, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fukušima: Radioaktivni cezijum u ulovljenoj ribi

U ribama ulovljenim u vodama japanske prefekture Fukušima otkriven je prvi put posle četiri godine radioaktivni cezijum koji prevazilazi dozvoljene granice U ribama ulovljenim u vodama japanske prefekture Fukušima otkriven je prvi put posle četiri godine radioaktivni cezijum koji prevazilazi dozvoljene granice, saopštila je danas Asocijacija ribarskih udruženja ove prefekture.Dozvoljen nivo cezijuma je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << 100 bekerela po kilogramu, a u jednoj vrsti raže, koja je u četvrtak ulovljena na dubini od 62 metara, registrovan je 161 bekerel, prenosi "Džepen tajms".Ribarska asocijacija obustavila je isporuku ove vrste ribe ulovljene u tim vodama, a isporučena riba biće povučena sa tržišta dok ne bude potvrđeno da je njena upotreba bezbedna.Nadležne službe prikupiće još uzoraka radi istraživanja, a centralna vlada doneće odluku o bezbednosti ribe.U prefekturi Fukušima nalazi se nuklearna elektrana koja je usled snažnog zemljotresa i cunamija 2011. godine teško oštećena, kada je došlo do otapanja jezgra reaktora i curenja radioaktivnog materijala.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Radioaktivni cezijum u japanskoj ribi

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Feb.2019

U ribama ulovljenim u vodama japanske prefekture Fukušima otkriven je prvi put poslije četiri godine radioaktivni cezijum koji prevazilazi dozvoljene granice, saopštila je danas Asocijacija ribarskih udruženja ove prefekture.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.