Finansijski skandal, gradonačelnik Tokija podneo ostavku

Izvor: Press, 15.Jun.2016, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansijski skandal, gradonačelnik Tokija podneo ostavku

Gradonačelnik Tokija Joiči Masuzoe podneo je ostavku na tu funkciju uprkos višenedeljnim naporima da se održi na mestu prvog čoveka prestonice.
Foto:B92.net
To predstavlja još jedan korak unazad u pripremama Japana za Olimpijske igre 2020. godine.
Masuzoe se našao pod snažnom kritikom u Skupštini prefekture Tokio zbog navodnog korišćenja državnog novca u lične svrhe, prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je agencija AP. 

Prema navodima japanskih medija, ostavka gradonačelnika Tokija će stupiti na snagu 21. juna. 

Masuzoe je trebalo da prisustvuje svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Zzaneiru u avgustu, gde bi tokom završne ceremonije primio zastavu Olimpijskih igara kao domaćin narednih Igara. 

Pripreme Japana za održavanje OI 2020. godine su pogođene nizom skandala u vezi novog nacionalnog stadiona, zvaničnog logoa, kao i optužbi za podmićivanje u procesu dobijanja organizacije. 

Masuzoe, bivši japanski ministar zdravlja, lako je pobedio na lokalnim izborima u februaru 2014. i obećao je uspešno održavanje Olimpijade 2020, čiji je domaćin Tokio. 

On je kritikovao visoke troškove organizacije Igara i uspešno lobirao da se neka takmičenja premeste u postojeće dvorane, umesto da se izgrade nove. 

Masuzoe se, osim japanskog, služio i engleskim i francuskim i smatralo se da je vredan član tima za pripreme OI. 

Japanski mediji su, međutim, ranije ove godine objavili otkrića da je guverner Tokija tokom radnih poseta Evropi i SAD odsedao u skupim hotelima na račun japanskih poreskih obveznika, kao i da je koristio službeno vozilo za redovna privatna putovanja za vikend.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.