Deca sa Kosova i Metohije u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2021, 13:27

Deca sa Kosova i Metohije u Beogradu

U vreme letnjih Olimpijskih igara u Tokiju, 254 srpske dece sa Kosova i Metohije i iz dijaspore boravi u besplatnom sportskom kampu "Srbija te zove 2021", u Domu učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle" u Beogradu. Mališane uzrasta od 12 do 15 godina posetio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić.

Pored 64 mlada sportista sa Kosova i Metohije, deca su došla i iz Austrije, Francuske, Italije i iz Albanije. Deca treniraju košarku, odbojku, tenis, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fudbal i rukomet.

"Treninzi su super, treneri su super, uslovi isto dobri. – Najviše treniram košarku ovde, zbog toga sam došao u kamp", kaže Marko Minić, dete sa Kosova i Metohije.

" Prvo reaguju na one koji ih treniraju. To su sve vedete, sportske legende. Drugo, dođu da ih posete isto sportske legende iz košarke, rukometa, fudbala (pomenite neka imena) Gurović, Peruničić. Drugo, najveća satisfakcija dece je što treniraju na terenu gde Partizan igra" izjavio je Ljubiša Račićević, predsednik RK Štrpce.

Deci puno znači i najavljeni obilazak Beograda, odlazak na utakmice, ali i razgledanje znamenitosti grada.

" Onda su bili gosti na utakmici, evo, sada ćemo biti u sredu gosti, "Crvena zvezda" isto u kupu kad igra. Šta ćete više? Znači, deca prvo upoznaju dobre ljude, dobre sportiste, a i svoju generaciju, gde prenose znanje i druženje" dodaje Raičević.

Ministar Ružić pohvalio je Sportsko udruženje "Sportstars" koje je pokrenulo ovu akciju.

"Dobijaju prenesene veštine i znanja od veoma poznatih i priznatih i uspešnih trenera, koji koordiniraju ovim kampom, druže se, praktično stiču uvid u to šta u nekom budućem životu, u vrednosnom smislu život za njih treba da predstavlja" kaže ministar Branko Ružić.

"Upoznali su se međusobno, ojačali su vezu sa Srbijom i planiramo ih, ne ja konkretno, ali savezi i reprezentacije računaju na ovu decu. To je bitno da oni znaju i nadamo se da ćemo u budućnosti, evo ove godine su olimpijske igre, da će možda ovde biti neki budući olimpijac" rekao je Lazar Mladenović, direktor kampa.

Osim bavljenja sportom i obilaska grada, gosti kampa jednom dnevno imaju po čas srpskog jezika i istorije, što je posebno značajno za decu iz dijaspore koja ređe od ostalih govore maternjim jezikom.
Pogledaj vesti o: Japan,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ružić: Nova školska godina zavisi od vakcinacije

Izvor: Radio 021, 25.Jul.2021

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će način nastave od 1. septembra zavisiti od preporuka Kriznog štaba.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.