DUHOVI PROŠLOSTI PROGANJAJU JAPANCE, OVAJ ZLOČIN SE NE ZABORAVLJA: Južna Koreja donela odluku koja je razbesnela Tokio

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2023, 08:19

DUHOVI PROŠLOSTI PROGANJAJU JAPANCE, OVAJ ZLOČIN SE NE ZABORAVLJA: Južna Koreja donela odluku koja je razbesnela Tokio

Zvanični Tokio ne prihvata presudu

Skoro osam decenija posle završetka Drugog svetskog rata južnokorejski sud naložio je Japanu da plati odštetu za 16 žena koje su služile kao seksualne robinje u javnim kućama za japansku vojsku, što je izazvalo gnev zvaničnog Tokija.

Ovom presudom poništava se odluka nižeg suda od pre dve godine u vezi sa "ženama za utehu", kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su ih nazivali tokom rata kada su bile prisiljene da rade u japanskim vojnim bordelima.

Tada je sud, pozivajući se na imunitet suvereniteta Japana, odbio zahteve žrtava za odštetu. Ali Viši sud u Seulu je presudio da ovaj princip suvereniteta ne treba poštovati ako se radi o nezakonitim radnjama.

Stoga je sud presudio da ovim ženama, od kojih su neke umrle i koje zastupaju njihove porodice, treba platiti po 200 miliona korejskih vona (oko 140 hiljada evra). Sud je utvrdio da su bile primorane na seksualno ropstvo, da su pretrpele veliku štetu i da nakon rata nisu mogle da vode normalan život.

Prema istoričarima, oko 200.000 žena, uglavnom iz Koreje, ali i iz drugih azijskih zemalja, poput Kine, bilo je prinuđeno da pruža seksualne usluge japanskim vojnicima tokom Drugog svetskog rata. Ovo pitanje nastavlja da opterećuje odnose između Južne Koreje i Japana.

Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava rekla je da je ta presuda protivna međunarodnom pravu i sporazumima između dve zemlje. Presuda je, rekla je ona, potpuno neprihvatljiva i za žaljenje, preneo je Indeks.hr.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje najavio je da će detaljno proučiti presudu. Odluka suda dolazi u trenutku kada konzervativna vlada predsednika Jun Suk Jeola nastoji da zakopa ratnu sekiru istorije i ojača veze sa Tokijem. Dve zemlje imaju zajednički interes da se suprotstave Severnoj Koreji, koju doživljavaju kao pretnju.

Tokio je uvek odbijao da se pojavi pred južnokorejskim sudovima po pitanju seksualnih robinja, verujući da je neprijatna epizoda u istoriji rešena sporazumom iz 1965. godine koji je uključivao isplatu od oko 800 miliona dolara nadoknade u vidu subvencija i kredita uz niske kamate stope.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.