Cukada

Izvor: RTS, 21.Sep.2018, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cukada

Kako unaprediti poslovanje i efikasnost kompanija? Japanski odgovor na to je primena "Kaizen koncepta". O japanskoj filozofiji poslovanja i njegovoj perspektivi u Srbiji za RTS je govorio generalni menadžer "Micubišija" Naoki Cukada.
Najveće svetske privrede svoj uspeh duguju produktivnom radu i dobrom upravljanju kompanija, odnosno - menadžementu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pre pola veka japanski proizvođač automobila "Tojota" uveo je u svoju poslovnu praksu koncept pod nazivom "kaizen", što znači poboljšanje u poslu na dnevnoj osnovi, kako bi se celokupan poslovni proces unapredio.

Ovaj koncept ubrzo je našao primenu širom sveta posredstvom Kaizen Instituta koji je osnovan sredinom osamdesetih.
Ova poslovna filozofija stigla je i u Srbiju zahvaljujući gospodinu Naoki Cukada, generalnom menadžeru japanske firme "Micubiši", koja u našoj zemlji posluje od 1965. godine. Sarađuje i sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, kako bi kao partneri ostvarili zajednički nastup i razvoj.
"Kaizen je dobro sredstvo za poboljšanje učinka i efikasnosti u preduzeću - njihove profitabilnosti kao i ličnom razvoju i napretku zaposlenih. Ovaj koncept dodatno doprinosi produktivnosti kompanija, posebno u zemljama u kojima su postavljeni određeni etički standardi. Kaizen se primenjuje u industriji, ali i u školama, bolnicama", rekao je za RTS Naoki Cukada.
Kakvo je iskustvo Japana u primeni Kaizen koncepta?
– Kaizen može da poboljša poslovnu efikasnost preduzeća, a to podrazumeva i bolje prihode i više slobodnog vremena za privatni život zaposlenih. To se sa svoje strane odražava na bolji učinak na poslu.
Da li imate primer za to?
– Ono što je dobro je to da mi delimo iste standarde koji važe i za sve nove radnike. Oni imaju priliku da predstave svoje sposobnosti i znanje i da ih unaprede. To je suština naše efikasnosti i zaposleni su veoma zadovoljni, zbog čega se Kaizen koncept širi, uključujući i Srbiju.
Kakvo je vaše lično iskustvo u primeni Kaizen koncepta u Srbiji?
– Iz mog trogodišnjeg iskustva u Srbiji mogu da zaključim da je vaš narod visoko motivisan ne samo u javnom, već i privatnom sektoru. Privatni sektor je ovde još mlad i potrebno je da se proširi i poboljša. Vi imate i jake etičke standarde zasnovane na veri, kao i mi u Japanu. Ovde je pogodan ambijent za primenu Kaizen koncepta, sada je potrebno da ga unapredimo.
Cukada ističe podršku koju ima od kompanija u Srbiji, ali i naše vlade koja je podržala kandidaturu japanskog grada Osake za domaćina svetske izložbe Ekspo 2025. Odluka se očekuje u novembru.
Pogledaj vesti o: Toyota

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.