Bugarska zamrzla nuklearni projekat Belene

Izvor: Blic, 05.Apr.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska "zamrzla" nuklearni projekat "Belene"

SOFIJA - Realizacija nuklearnog projekta "Belene" zamrznuta je na tri meseca zbog zabrinutosti oko bezbednosti, koja se intenzivirala nakon nuklearne krize u Japanu, saopštile su danas bugarske vlasti.

U saopštenju bugarskog državnog elektroenergetskog preduzeća NEK se navodi da su ta firma i ruska državna nuklearna kompanija "Atomstrojeksport", kojima je dodeljena izgradnja elektrane "Belene" sa dva reaktora kapaciteta od po 1.000 megavata, pristale da odgode rad na projektu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do kraja juna, preneo je Rojters.

Pomenute dve kompanije su potpisale memorandum o razumevanju prema kojem će biti obustavljeni građevinski radovi na lokaciji elektrane na Dunavu i odložene porudžbine nove opreme za bugarsku nuklearku.

Napori Japana da izbegne nuklearnu katastrofu su u čitavom svetu podstakli strahovanja od opasnosti nuklearne energetike i naveli Bugarsku da zatraži nove detalje i garancije za bezbednost.

Bugarska je 2006. angažovala "Atomstrojeksport" za izradu projekta i izgradnju elektrane "Belene" po ceni od četiri milijarde evra, ali je realizacija kasnila zbog spora oko troškova i manjka zainteresovanosti od strane investitora sa Zapada.

Povezane vesti: Libija i Japan donose "Gaspromu" ekstra zaradu Japan baca 11.500 tona radioaktivne vode u more Radijacija će biti zaustavljena tek za nekoliko meseci Američki stručnjaci: Popravlja se stanje u Fukušimi Simpsonovi cenzurisani u Nemačkoj zbog katastrofe u Japanu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bugarska 'zamrzla' nuklearni projekat 'Belene'

Izvor: SrbijaNet.rs, 05.Apr.2011

Realizacija nuklearnog projekta "Belene" zamrznuta je na tri meseca zbog zabrinutosti oko bezbednosti, koja se intenzivirala nakon nuklearne krize u Japanu, saopštile su danas bugarske vlasti. U saopštenju bugarskog državnog elektroenergetskog preduzeća NEK se navodi da su ta firma i ruska državna...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Bugarska zamrzla rad na nuklearki Belene

Izvor: S media, 05.Apr.2011

Bugarska i Rusija danas su odlučili da prekinu na tri meseca aktivnosti oko izgradnje nove nuklearne centrale Belene na Dunavu da bi dodatno razmotrile bezbednosne probleme, saopštila je bugarska energetska kompanija NEC u Sofiji. ..Prema sporazumu koji su danas u Sofiji potpisali NEC i ruska grupa...

Nastavak na S media...

Prekinuta izgradnja nuklearke u Bugarskoj

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2011

Bugarska i Rusija danas su odlučili da prekinu na tri meseca aktivnosti oko izgradnje nove nuklearne centrale Belene na Dunavu da bi dodatno razmotrile bezbednosne probleme, saopštila je bugarska energetska kompanija NEC u Sofiji.

Nastavak na Radio 021...

Bugarska "zamrzla" nuklearku Belene

Izvor: B92, 06.Apr.2011, 10:25

Sofija -- Realizacija nuklearnog projekta Belene zamrznuta je na tri meseca zbog zabrinutosti oko bezbednosti, koja se intenzivirala nakon nuklearne krize u Japanu...U saopštenju bugarskog državnog elektroenergetskog preduzeća NEK se navodi da su ta firma i ruska državna nuklearna kompanija Atomstrojeksport,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.