Bugarska zamrzla nuklearni projekat Belene

Izvor: Vesti-online.com, 06.Apr.2011, 06:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska "zamrzla" nuklearni projekat "Belene"

Realizacija nuklearnog projekta "Belene" zamrznuta je na tri meseca zbog zabrinutosti oko bezbednosti, koja se intenzivirala nakon nuklearne krize u Japanu, prenose beogradski mediji.

U saopštenju bugarskog državnog elektroenergetskog preduzeća NEK se navodi da su ta firma i ruska državna nuklearna kompanija "Atomstrojeksport", kojima je dodeljena izgradnja elektrane "Belene" sa dva reaktora kapaciteta od po 1.000 megavata, pristale da odgode rad na projektu do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << juna.

Bugarska je 2006. angažovala "Atomstrojeksport" za izradu projekta i izgradnju elektrane "Belene" po ceni od četiri milijarde evra, ali je realizacija kasnila zbog spora oko troškova i manjka zainteresovanosti od strane investitora sa Zapada.

Napori Japana da izbegne nuklearnu katastrofu su u čitavom svetu podstakli strahovanja od opasnosti nuklearne energetike i naveli Bugarsku da zatraži nove detalje i garancije za bezbednost.

Da podsetimo, saradnju u projektu "Belene" Bugari su ponudili Srbiji i Hrvatskoj. Naša zemlja je trebalo da učestvuje u realizaciji projekta sa 1-2 odsto, ali je kasnije bilo priče kako bismo želeli da uvećamo naš udeo na pet odsto...

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.