Bubnjevi nuklearnog rata ponovno udaraju; Nećemo stati

Izvor: B92, 06.Avg.2023, 11:25

Bubnjevi nuklearnog rata ponovno udaraju; "Nećemo stati"

Japan je u obeležio 78. godišnjicu američkog atomskog bombardovanja Hirošime, prilikom čega je gradonačelnik pozvao na ukidanje nuklearnog oružja.

Tada je nazvao ideju čelnika G7 o nuklearnom zastrašivanju "ludošću".

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je podršku.

"Senka nuklearnog rata ponovno se pojavila sada kada neke zemlje prete upotrebom nuklearnog oružja", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je u svojoj poruci.

"Svetski čelnici posetili su ovaj grad, videli njegove spomenike, razgovarali s njegovim hrabrim preživelima te su se potom odvažili zauzeti za nuklearno razoružavanje. Više bi njih to trebalo da učini, budući da bubnjevi nuklearnog rata ponovno udaraju", rekao je.

Istaknuo je da "eliminacija nuklearnog oružja ostaje najveći prioritet Ujedinjenih naroda u razoružanju".

"Jedini način da se eliminiše nuklearni rizik je da se eliminiše nuklearno oružje", istakao je visoki zvaničnik UN-a.

"Nećemo stati dok nuklearna senka jednom zauvek ne bude uklonjena", zaključio je.

Ipak, nikada nije spomenuo SAD kao zemlju odgovornu za bombaški napad.

"Pre gotovo osam decenija nuklearno oružje spalilo je Hirošimu. Ipak, kao što svako ko ju je posetio zna, sećanja nikada ne blede. Ujedinjene nacije s ponosom stoje uz ljude Hirošime i hibakushe (izraz koji označava ljude pogođene atomskim bombardovanjem Hirošime i Nagasakija na kraju Drugog svetskog rata) kako bismo očuvali sećanje na ono što se ovdje dogodilo i lekcije koje čovečanstvo mora da nauči ako želimo osigurati mirniju budućnost.

Radujemo se saradnji s narodom Japana u ovom bitnom nastojanju," zaključio je šef UN-a bez spominjanja SAD-a, piše TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.