Bajden se sastao sa japanskim carem i premijerom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022, 08:03

Bajden se sastao sa japanskim carem i premijerom

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se danas sa japanskim carem Naruhitom u kraljevskoj palati u Tokiju, tokom svoje turneje po Aziji.

Ovaj susret je prvi otkako su se njih dvojica srela u decembru 2013. godine, kada je Naruhito bio prestolonaslednik, a Bajden potpredsednik SAD, saopštila je Kraljevska pres agencija, prenela je agencija Kjodo.

Ovo je drugi put da aktuelni japanski car, koji je preuzeo tron 1. maja 2019. godine, ugostio američkog predsednika tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << državne posete, a prethodno je to bio Donald.

Bajden se potom sastao sa njegovim "dobrim prijateljem", premijerom Fumijom Kišidom, koga je uverio da su SAD potpuno posvećene japanskoj odbrani, usled pojačanih tenzija sa Kinom i posledica ruskog napada na Ukrajinu.

Jedna od tema je bila i Severna Koreja, a Bajden će se danas sastati sa porodicama Japanaca koje su oteli pre nekoliko godina da obučavaju špijune u Severnoj Koreji.

Glavna tema Bajdenove dvodnevne posete Japanu, tokom kojeg se susreće sa liderima Japana, Indija i Australije u okviru Kvad grupe, biće pokretanje Info-pacifičkog ekonomskog radnog okvira, širokog plana koji je potpora ekonomskom stupu SAD u Aziji.

Američko-japanska alijansa je dugo bila osnova mira i napretka u Indo-pacifiku, a SAD su duboko posvećene japanskoj odbrani", rekao je Bajden na početku razgovora u palati Akaska u centralnom Tokiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

BAJDEN KRENUO U "TURNEJU" PO AZIJI: Poznato je koju će zemlju prvo posetiti

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2022

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se danas sa japanskim carem Naruhitom u kraljevskoj palati u Tokiju, tokom turneje po Aziji...Ovaj susret je prvi otkako su se njih dvojica srela u decembru 2013. godine, kada je Naruhito bio prestolonaslednik, a Bajden potpredsednik SAD, saopštila je Kraljevska...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.