BLINKEN OBJAVIO PLAN ZA MIR IZRAELA I PALESTINE! Po tačkama naveo neophodne uslove

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2023, 12:54

BLINKEN OBJAVIO PLAN ZA MIR IZRAELA I PALESTINE! Po tačkama naveo neophodne uslove

On se obratio nakon objave zvaničnog saopštenja šefova diplomatija G7 u kojem su podržane humanitarne pauze u sukobu u Pojasu Gaze.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, obratio se danas medijima u japanskoj prestonici Tokiju nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7.

Šef Stejt departmenta je kazao da se među ključnim elementima budućeg mira Izraela i Palestinaca nalazi i to da - neće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biti prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Pojasa Gaze.

- Ni sada, ni posle rata - poručio je Blinken.

On je potom izneo druge uslove za mir, a to je da "neće biti korišćenja Pojasa Gaze kao platforme za terorizam ili nasilne napade", "neće biti ponovne okupacije Pojasa Gaze nakon što se sukob završi" i "neće biti pokušaja blokade ili opsade Pojasa Gaze".

Blinken je rekao i da je među uslovima za mir i to da "neće biti smanjenja teritorije Pojasa Gaze", kao i da mora da se osigura da "neće biti terorističkih pretnji koje potiču sa Zapadne obale".

BBC prenosi da je šef američke diplomatije naveo da je za "održivi mir" potrebno da "palestinski glasovi i aspiracije budu u središtu upravljanja u Pojasu Gaze nakon krize".

Blinken je kazao da plan mora da uključuje to Pojas Gaze bude ujedinjen sa Zapadnom obalom pod palestinskom vlašću.

Državni sekretar SAD je rekao da on "mora da uključuje održive mehanizme za obnovu u Pojasu Gaze" i "put ka tome da Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih" u dve odvojene države.

- Verujemo da je sada vreme da započnemo razgovor o budućnosti. Ne sutra, ne posle rata, danas - poručio je Blinken.

On se obratio nakon objave zvaničnog saopštenja šefova diplomatija G7 u kojem su podržane humanitarne pauze u sukobu u Pojasu Gaze kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći, kretanje civila i oslobađanje talaca, ali nije zatražen prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blinken izneo plan šta bi trebalo da bude sa Gazom posle rata

Izvor: Danas, 08.Nov.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas na konferenciji za novinare u Tokiju šta SAD predviđaju za budućnost Pojasa Gaze posle rata Izraela i Hamasa, apelujući da ne bude ponovne izraelske okupacije.

Nastavak na Danas...

Netanijahu izneo uslov za primirje

Izvor: B92, 08.Nov.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas da neće biti humanitarne pauze u Pojasu Gaze...Kako je naveo Netanijahu, primirja neće biti dok ne budu oslobođeni taoci koje drži palestinska militantna grupa Hamas..."Želim da odbacim sve vrste glasina koje čujemo i ponovim jednu jasnu...

Nastavak na B92...

Blinken u Južnoj Koreji osudio provokativne akcije Pjongjanga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2023, 08:46

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi danas u poseti Južnoj Koreji, što je deo šire turneje po Aziji tokom koje planira da poseti Indiju, prenosi Rojters. Blinken je u sredu stigao u Južnu Koreju u dvodnevnu posetu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Japanu, koji su pozvali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.