Amerika se oglasila: Prelaz Rafa je zatvoren

Izvor: B92, 08.Nov.2023, 21:29

Amerika se oglasila: Prelaz Rafa je zatvoren

Američki Stejt department saopštio je danas da je prelaz Rafa između Pojasa Gaze i Egipta zatvoren zbog bezbednosnih razloga.

Portparol Stejt departmenta Vedant Patel nije izneo detalje o tačnom uzroku zatvaranja, ali je rekao da SAD "očekuju da će, kada se ta okolnost reši, prelaz biti otvoren u redovnim intervalima", prenela je Al Džazira.

Naveo je da će to biti učinjeno kako bi bilo nastavljeno dopremanje humanitarne pomoći u Gazi i omogućen odlazak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranih državljana iz ratnog područja.

Ranije danas prvi čovek Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš založio se za humanitarni prekid vatre kako bi bio moguć pristup pomoći Pojasu Gaze i podsetio da je u poslednjih 18 dana samo 630 kamiona uspelo da uđe preko graničnog prelaza Rafa iz Egipta.

On je rakao i da UN traže i da se koristi granični prelaz Kerem Šalom koji kontroliše Izrael, rekao je Gutereš. "U intenzivnim smo pregovorima sa Izraelom, SAD i Egipatom, kako bismo bili sigurni da imamo efektivnu humanitarnu pomoć za Gazu, jer do sada je bilo premalo pomoći, koja je stizala prekasno", rekao je Gutereš.

Više o sukobu Izraela i Hamasa čitajte na našem LIVE blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.