Gazom u budućnosti ne mogu upravljati ni Hamas ni Izrael – Blinken

Izvor: Vostok.rs, 09.Nov.2023, 00:32

Gazom u budućnosti ne mogu upravljati ni Hamas ni Izrael – Blinken

Pojas Gaze u budućnosti ne može biti pod upravom radikalnog pokreta Hamas, niti Izraela, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Gazom ne može da nastavi da upravlja Hamas. To jednostavno poziva na ponavljanje 7. oktobra. Takođe je jasno da Izrael ne može da okupira Gazu. Sada, realnost je da možda postoji potreba za nekim prelaznim periodom na kraju sukoba“, izjavio je Blinken. On je istakao da su u toku razgovori o tome kako obezbediti i uspostaviti palestinsku državnu kontrolu nad Gazom i Zapadnom obalom. Visoki američki diplomata je istakao da je tokom razgovora shvatio da Izrael „nema nameru da ponovo okupira Gazu“. Međutim, on je takođe dozvolio mogućnost da se situacija možda neće vratiti na status kvo pre nego što su tenzije eskalirale 7. oktobra. Tenzije su ponovo buknule na Bliskom istoku 7. oktobra kada su militanti Hamasa izveli iznenadni napad na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze, ubivši stanovnike izraelskih pograničnih naselja i uzeli više od 240 talaca, uključujući žene, decu i starije. Hamas je svoj napad opisao kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti protiv džamije Al Aksa u starom gradu Jerusalima. Izrael je najavio potpunu blokadu Pojasa Gaze i izvodi vazdušne udare na Gazu, kao i na neke delove Libana i Sirije. Sukobi su u toku i na Zapadnoj obali.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.