Azijske berze: Nikkei 225 raste, na ostalim tržištima pad

Izvor: GdeInvestirati.com, 20.Feb.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Nikkei 225 raste, na ostalim tržištima pad

TOKYO - Japanski Nikkei indeks dostigao je u petak nov najviši nivo u 15 godina, no na ostalim se azijskim berzama trguje se oprezno zbog grčke dužničke drame, dok je dolar blago ojačao zahvaljujući dobrim pokazateljima iz američke ekonomije. 

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dok su cene akcija u Australiji za toliko pale, a kako su u blagom minusu i na ostalim tržištima, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,3 posto.

Obim trgovanja je mršav jer se na mnogim azijskim berzama ne radi zbog proslave kineske nove godine.

Rast japanskog Nikkei indeksa na novi najviši nivo od 2000. godine zahvaljuje se usponu cena akcija izvozno usmerenih kompanija, jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na stabilno jačanje američke ekonomije, najvećeg izvoznog tržišta japanskih kompanija.

Dobre vesti s američkog tržišta rada ponovo su podstakle i špekulacije da bi Fed mogao ostati pri planu da polovinom godine zaoštri monetarnu politiku, pa je dolar malo ojačao prema jenu. To pogoduje japanskim izvoznicima jer na taj način raste konkurentnost njihovih proizvoda na svetskom tržištu.

Na berzi u Australiji cene akcija su, međutim, jutros pale, jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko tamošnjih kompanija.

S druge strane, podršku tržištu pruža blagi rast cena nafte, nakon dva dana pada. U ta dva dana nafta je pojeftinila 3,7 posto, pa bi ove nedelje mogla da zabeleži prvi pad nakon tri nedelje uzastopnog rasta, što je posledica rasta zaliha u SAD-u prošle nedelje na nove rekordne nivoe.

Ipak, jutros se cena 'crnog zlata' stabilizovala, pa je na američkom tržištu porasla za 50 centi, na 51,65 dolara po barelu, dok je na londonskom tržištu ojačala 45 centi, na 60,70 dolara.

U fokusu ulagača je i grčka dužnička drama, koja bi se trebala rasplesti danas na vanrednoj sednici ministara finansija evrozone.

Grčka je u četvrtak od evrozone zatražila produženje finansiranja za šest meseci, ali uz drukčije uslove od onih koji prate postojeći međunarodni program pomoći koji ističe 28. februara.

Nemačka je, međutim, odbacila predlog Atine jer ga ne smatra kvalitetnim rešenjem, a pismo grčke vlade nazvala je 'Trojanskim konjem', s obzirom da ne obvezuje Grčku da se drži uslova međunarodnog paketa pomoći. To najavljuje teške pregovore na današnjem sastanku ministara finansija evrozone.

Ako pregovori ne uspeju, Grčka bi uskoro mogla ostati bez sredstava za finansiranje dospelih finansijskih obveza, zbog čega joj preti bankrot i izlazak iz evrozone.

Zbog toga je na valutnim tržištima evro jutros oslabio. Njegov kurs prema američkoj valuti skliznuo je na 1,1365 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1410 dolara.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegova cena porasla s jučerašnjih 118,60 na 118,90 jena.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.