Azijske berze: Nafta, Japan i Kina krivi za novi pad indeksa

Izvor: GdeInvestirati.com, 10.Dec.2014, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Nafta, Japan i Kina krivi za novi pad indeksa

TOKYO - Na azijskim berzama su u sredu cene akcija pale, drugi dan zaredom, zbog novog pada cena nafte, slabih ekonomskih vesti iz Kine i Japana, te političke nesigurnosti u Grčkoj.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u minusu više od dva posto, dok su cene akcija u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1,0 posto.

U Singapuru i Šangaju blago >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << su porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, zaronivši na najniži nivo u sedam nedelja.

Cene nafte ponovo su u silaznoj putanji. Jutros su na londonskom tržištu opet pale ispod 66 dolara po barelu, iako su se zadržale iznad najnižeg nivoa u pet godina od 65,29 dolara.

To je posledica podatka da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedelje porasle za 4,4 miliona barela, dok su analitičari očekivali pad zaliha. Terminska cena nafte na američkom tržištu skliznula je za 1,4 posto, na 62,96 dolara po barelu.

Cene nafte padaju zbog prevelike ponude u odnosu na potražnju, koja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

A na slabljenje kineske ekonomije ukazuje i jutros objavljen podatak o padu inflacije u novembru na svega 1,4 posto, najnižui nivo u pet godina.

Ipak, u Šangaju su cene akcija porasle, nadoknadivši deo jučerašnjih oštrih gubitaka, jer ulagači veruju da će vlasti uvesti nove podsticajne mere, nakon što je nedavno kineska centralna banka smanjila kamate po prvi put nakon više od dve godine.

U Tokiju su cene akcija oštro pale, nakon izveštaja da menadžeri u velikim japanskim kompanijama očekuju dodatno pogoršanje poslovnih uslova u tekućem tromesečju, nakon što su podaci za treći kvartal pokazali da je Japan u dubljoj recesiji nego što se procenjivalo.

"Euforija na tržištu, izazvana nedavnim vestima o odlaganju povećanja poreza i prevremenim parlamentarnim izborima koji bi trebali učvrstiti pozicije premijera Sinzo Abea, naglo je splasnula, pa je pala i sklonost ulagača prema riziku", kaže Hiroyuki Nakai, strateg u Tokai Tokyo Research Center.

Loše na tržište utiče i mogućnost nove krize u Grčkoj, nakon što je tamošnja vlada u utorak iznenada odlučila da će se predsednički izbori održati 17. decembra, dva meseca ranije nego što se planiralo.

U Grčkoj parlament bira predsednika države, a ako to ne uspe, mora biti raspušten, što bi vodilo u prevremene parlamentarne izbore. A to bi moglo dodatno pogoršati ionako lošu situaciju u Grčkoj u kojoj se gotovo neprestano protestvuje protiv vladine politike štednje.

Zbog toga su juče cene akcija na berzi u Atini potonule više od 12 posto, a oštro je pala i većina drugih evropskih indeksa berza, dok su se grčke obveznice našle pod snažnim pritiskom.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom drugi dan zaredom, nakon što je nedeljama njegov kurs snažno rastao.

Analitičari kažu da su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju američke valute, nakon što je iz Feda poručeno da neće žuriti s povećanjem kamata.

Dolar su, naime, nedeljama podržavale špekulacije da bi američka centralna banka, zahvaljujući snažnom rastu najveće svetske ekonomije, mogla povećati ključne kamate pre nego što se očekivalo.

No, te su špekulacije poslednjih dana splasnule, pa je jutros kurs dolara skliznuo s jučerašnjih 120,10 na 118,80 jena. Još u ponedeljak dostigao je 121,86 jena, najviši nivo u više od sedam godina.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cena evra porasla s jučerašnjih 1,2325 na 1,2390 dolara, odmaknuvši se od 1,2247 dolara, najnižeg nivoa od avgusta 2012. godine, na koju je zaronila u ponedeljak.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pad cene nafte tokom evropskog trgovanja

Izvor: GdeInvestirati.com, 10.Dec.2014

Cena sirove nafte nastavila je da pada.  ..OPEC je danas objavio izveštaj u kome su smanjene prognoze da će tražnja za ovim energentom tokom 2015 godine biti niža od onoga što se ranije očekivalo i značajno ispod ponude. Na sastanku 27. Novembra ipak OPEC je zadržao dosadašnje proizvodne kvote...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Azijske berze pale treći dan zaredom, dolar oslabio

Izvor: Capital.ba, 11.Dec.2014, 11:17

TOKIO, Na azijskim su berzama u četvrtak cijene akcija oštro pale, treći dan zaredom, jer je ulagače obeshrabrio pad cijena nafte i berzanskih indeksa na Wall Streetu. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,9 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.