Azijska tržišta: U fokusu azijskih investitora zasjedanje australske središnje banke

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Sep.2016, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: U fokusu azijskih investitora zasjedanje australske središnje banke

TOKIO - Na azijskim burzama indeksi su blago ojačali u utorak, dok investitori čekaju zaključke sa zasjedanja australske središnje banke, procjenjujući da ona zasad neće mijenjati dosadašnju monetarnu politiku, barem dok se ne vide idući potezi američkog Feda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 6,30 sati bio je u plusu 0,3 posto. Istodobno, tokijski Nikkei ojačao je 0,2 posto.

Australski burzovni indeks, pak, kliznuo je 0,3 posto. Ekonomisti >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << procjenjuju da će australska središnja banka ostaviti kamatne stope bez promjena na svom zasjedanju tijekom dana, tim više što su posljednjih dana objavljeni solidni pokazatelji za tamošnje gospodarstvo.

Uz provedeno popuštanje monetarne politike u svibnju i kolovozu, tržišni sudionici procjenjuju da će središnja banka vjerojatno pričekati na nove pokazatelje prije neko odluči jesu li potrebni novi monetarni poticaji.

"Australska središnja banka vjerojatno neće objaviti ništa zbog čega bi investitori morali mijenjati svoje makroekonomske procjene. Vjerojatno će pričekati zaključke sa sastanka Feda kasnije tijekom mjeseca i najnovije podatke o inflaciji prije nego se odluči poduzeti novi korak", smatra Ric Spoones, tržišni analitičar pri CMC Marketsu.

Na europskim burzama cijene dionica u ponedjeljak su dosegnule najviše razine u zadnjih osam mjeseci. Londonski Ftse završio je trgovanje u minusu za 0,22 posto, na 6.879 bodova, frankfurtski DAX za 0,11 posto, na 10.672 boda, a pariški CAC za 0,02 posto, na 4.541 bod.

Wall Street nije radio u ponedjeljak zbog praznika rada.

Na deviznim tržištima tečaj jena ojačao je zahvaljujući iskazanoj spremnosti japanskog guvernera Haruhika Kurode u ponedjeljak da dodatno olabavi monetarnu politiku.

U svom govoru na jednom seminaru, međutim, Kuroda je dao naslutiti da je svjestan kako bi negativne kamatne stope mogle narušiti povjerenje u japanski bankarski sustav, što je za analitičare znak da središnja japanska banka sve svjesnija rastućih troškova monetarnih poticaja. Nakon što se u ponedjeljak spustio 0,6 posto prema dolaru, jutros je tečaj jena poskupio za 0,1 posto, na 103,52 jena za dolar.

Dolarov indeks, koji prati kretanje dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, kliznuo je 0,1 posto, na 95.731 bod.

A nakon što je u ponedjeljak dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u sedam tjedana, tečaj funte jutros je dodatno ojačao, za 0,1 posto, na 1,3314 dolara. Britanska valuta poduprta je solidnim aktivnostima svog dominantnog uslužnog sektora.

Tečaj eura, pak, stagnirao je prema dolaru na 1,1154 dolara.

"Europska tržišta započinju dan s podatkom o narudžbama njemačkim tvornicama. Očekuje se njihov mali rast nakon blagog pada u mjesecu ranije. Dobre brojke vezane uz tvorničke narudžbe mogle bi ojačati tečaj eura", smatra Marshal Gittler, analitičar iz investicijskog društva FXPrimus.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.