Azijska tržišta: Rast indeksa na početku novog tjedna

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Jan.2020, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku novog tjedna

TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica nastavile blago rasti, što se zahvaljuje rekordnim dosezima burzovnih indeksa na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu od lipnja 2018. godine.

Pritom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Hong Kongu i Singapuru pale su, pak, oko 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon objave boljih nego što se očekivalo podataka o aktivnostima u građevinskom sektoru.

I drugi u posljednje vrijeme objavljeni podaci podržavaju nadu u ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Tomu bi trebala pridonijeti i prošloga tjedna potpisana prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, što predstavlja, nadaju se ulagači, završetak carinskog rata koji je 18 mjeseci pritiskao svjetska tržišta.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan prema košarici valuta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,61 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 110,15 jena, koliko je iznosio u petak, na 110,20 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1095 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1090 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle nakon što su prošloga tjedna blago pale.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 60-ak centi, na 59,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 70-ak centi, na 65,60 dolara.

Razlog je tome zabrinutost za ponudu nafte iz Libije, nakon što su u subotu snage lojalne generalu Haftaru blokirale glavne naftne terminale na istoku Libije uoči održavanja međunarodnog samita u Berlinu na kojemu bi se trebao ponovno pokrenuti mirovni proces u toj zemlji koju razdire građanski rat.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog širenja korona virusa

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jan.2020, 08:29

ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše da bi širenje korona virusa u Kini i izvan nje moglo negativno utjecati na gospodarstva u regiji...MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1 posto, skliznuvši s...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.