Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog širenja korona virusa

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jan.2020, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog širenja korona virusa

ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše da bi širenje korona virusa u Kini i izvan nje moglo negativno utjecati na gospodarstva u regiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1 posto, skliznuvši s najviše razine od lipnja 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,2 i 2,3 posto.

Tržišta su pod pritiskom zbog širenja korona virusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo troje ljudi, dok ih je više od 200 zaraženo.

Virus je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a prijavljen je i četvrti slučaj izvan granica Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je jučer da će zemlja odlučno suzbiti širenje novog korona virusa, no ulagači se plaše negativnih posljedica po gospodarstva, s obzirom da uskoro počinje kineska nova godina kada milijuni ljudi putuju.

„Tu će situaciju tržišta pratiti na radaru rizika jer, ako situacija postane kritična, to bi mogao biti veliki udarac na zrakoplovnu industriju i lokalni turizam", kaže Stephen Innes, strateg u tvrtki AxiCorp.

Raspoloženje na tržištima pogoršalo se i zbog toga što je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini zbog neočekivano oštrog usporavanja rasta u Indiji i drugim tržištima u razvoju.

Kasnije tijekom dana bit će objavljene i odluke sa sjednice čelnika Bank of Japan, no ne očekuju se nove poticajne monetarne mjere jer je japanska vlada nedavno uvela novi paket fiskalnih poticaja vrijednih oko 1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,59 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,61 bod.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skliznuo s jučerašnjih 110,20 na 109,95 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1090 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1095 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 5 centi, na 58,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 30-ak centi, na 64,90 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.