Azijska tržišta: Oprezna trgovina, dolar pod pritiskom

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Feb.2016, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, dolar pod pritiskom

TOKIO - Na azijskim burzama u petak se trguje oprezno, dok je američki dolar pod pritiskom uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju skliznule oko 0,1 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasli su, pak, između 0,1 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok je u odnosu na početak tjedna gotovo nepromijenjen.

Pad tokijskog Nikkei indeksa četvrti dan zaredom posljedica je jačanja jena prema dolaru, što dovodi do slabljenja konkuretnosti japanskih proizvoda na svjetskom tržištu.

"Ulagače u Japanu najviše muči pitanje hoće li dolar i dalje slabiti prema jenu", kaže Yutaka Miura, analitičar u tvrtki Mizuho Securities.

Oprez na azijskim tržištima pripisuje se i neizvjesnosti uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u siječnju broj zaposlenih porastao za 190.000. Bio bi to, kažu analitičari, značajan rast, premda manji u odnosu na mjesec prije, kada je broj zaposlenih skočio za 292.000.

"Ne znate kako će Wall Street reagirati na izvješće o zaposlenosti, pa su mnogi investitori nervozni", kaže Miura.

Jučer su na Wall Streetu burzovni indeksi blago porasli drugi dan zaredom, no trgovalo se oprezno zbog slabih kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i novih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Oprez vlada i na naftnim tržištima. Pad tečaja dolara pozitivno utječe na cijene nafte, no s druge strane, splasnula su očekivanja da će Rusija i OPEC uspjeti dogovoriti smanjenje proizvodnje kako bi se smanjio jaz između ponude i potražnje.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 0,4 posto, na 31,80 dolara, no u odnosu na početak tjedna manja je za otprilike 5 posto.

Na londonskom je tržištu, pak, barel jutros poskupio 0,2 posto, na 34,53 dolara, pa je ublažio ovotjedni gubitak na 0,6 posto.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer je zbog slabljenja američkog gospodarstva sve manje vjerojatno da će Fed nastaviti s povećanjem kamata.

Zbog toga se jutros tečaj dolara kreće oko 116,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 117,95 jena. U odnosu na početak tjedna, na gubitku je gotovo 3,5 posto.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura jutros dosegnula 1,1200 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1080 dolara. Euro je dosad u ovom tjednu ojačao oko 3,4 posto.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

EU tržišta: Indeksi blago porasli, BNP Paribas među dobitnicima

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Feb.2016

LONDON - Na europskim burzama u petak se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u...FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati u plusu 0,03 posto, na 1.294 boda, nakon što je jučer oslabio 0,15 posto...Londonski...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.