EU tržišta: Indeksi blago porasli, BNP Paribas među dobitnicima

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Feb.2016, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU tržišta: Indeksi blago porasli, BNP Paribas među dobitnicima

LONDON - Na europskim burzama u petak se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati u plusu 0,03 posto, na 1.294 boda, nakon što je jučer oslabio 0,15 posto.

Londonski FTSE bio je istodobno na dobitku 0,70 posto, na 5.940 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,10 posto, na 9.405 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 4.261 bod.

Ulagači su suzdržani uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u siječnju broj zaposlenih porastao za 190.000. Bio bi to, kažu analitičari, značajan rast, premda manji u odnosu na mjesec prije, kada je broj zaposlenih skočio za 292.000.

"Ulagači čekaju izvješće o zapošljavanju, pa danas ne očekujemo dinamično trgovanje u Europi", kaže Johannes Mayr, direktor u banci BayernLB.

Nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, sve je vjerojatnije da će Fed odstupiti od svojih prvotnih planova o povećanju kamata u ovoj godini u četiri navrata.

"Mislim da će Fed ove godine samo jednom podići kamate, a današnje izvješće o zapošljavanju u SAD-u neće to promijeniti. Fed je više zabrinut zbog usporavanja rasta Kine i previranja na financijskim tržištima", kaže Mayr.

Među najvećim je dobitnicama jutros dionica BNP Paribasa, sa skokom cijene za 4,8 posto, nakon što je najveća francuska banka najavila smanjenje troškova kako bi povećala profitabilnost.

S druge strane, oštro je, 5,4 posto, pala cijena dionice ArcelorMittala jer je najveći svjetski proizvođač čelika najavio prikupljanje svježeg kapitala u iznosu od 3 milijarde dolara kako bi smanjio dugove.

Među sektorima je najveći gubitnik rudarski, s padom od 1,6 posto, nakon što je jučer, zahvaljujući oporavku cijena sirovina, zabilježio snažan rast.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.