Azijska tržišta: Indeksi rastu zbog poskupljenja nafte

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2016, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi rastu zbog poskupljenja nafte

TOKIO - Na azijskim burzama u petak su cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, dok je dolar na putu tjednih dobitaka jer američki Fed poručuje da bi uskoro mogao povećati kamate.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 0,6 posto, no u cijelom ovom tjednu na gubitku je 0,3 posto.

Nakon dva dana pada, azijske su se burze na kraju tjedna ponešto oporavile, no trguje se oprezno jer bi američka središnja banka mogla povećati kamatne stope prije nego što se na tržištima očekivalo.

Nakon što je u srijedu zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke pokazao da mnogi dužnosnici Feda smatraju da bi se kamate mogle povećati već u lipnju, jučer je i William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku, kazao da je gospodarstvo možda dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje kamata u tom mjesecu.

To je zabrinulo ulagače, koji su smatrali da je povećanje kamata moguće tek u rujnu i kojima su rekordno niske kamate još od financijske krize 2008. godine išle u prilog.

Više kamatne stope zauzdavaju inflaciju, ali isto tako ograničavaju rast gospodarstva i smanjuju likvidnost na tržištima dionica.

Svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u postupno raste, a da se najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom kvartalu.

No, ulagači se plaše da oporavak nije još dovoljno snažan da bi gospodarstvo izdržalo povećanje cijene novca.

Zbog toga su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale, pri čemu je S&P 500 indeks zaronio na najnižu razinu od kraja ožujka.

Podršku tržištima, pak, jutros pruža rast cijena nafte, što se zahvaljuje poremećaju u opskrbi u Kanadi i Nigeriji.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 1,3 posto, na 48,78 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 49,25 dolara.

Od početka tjedna na američkom je tržištu cijena nafte porasla za 5,6, a na londonskom tržištu za 3 posto.

A na valutnim je tržištima dolar pred tjednim dobicima, što se zahvaljuje mogućem povećanju kamata Feda već za koji mjesec.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 110,10 jena, kao i jučer u ovo doba, dok je od početka tjedna na dobitku oko 1,2 posto.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1195 dolara, nedaleko najniže razine od kraja ožujka, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1215 dolara. Od početka tjedna euro je oslabio oko 1 posto.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.