Azijska tržišta: Indeksi pali, prinosi na obveznice blizu rekordno niskih razina

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Avg.2019, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi pali, prinosi na obveznice blizu rekordno niskih razina

TOKIO - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, dok se prinosi na državne obveznice kreću oko rekordno niskih razina, jer se ulagači plaše da bi trgovinski rat između SAD-a i Kine mogao dovesti do recesije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 0,4 posto. U Singapuru su, pak, porasle oko 0,4 posto.

Azijske ulagače nije ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu. Na najvećoj svjetskoj burzi S&P 500 indeks porastao je 0,65 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u financijskom, ali i energetskom sektoru, nakon znatnog rasta cijena nafte.

No, jutros je terminski S&P 500 indeks u minusu oko 0,4 posto, pa bi mogao izgubiti jučerašnje dobitke.

Ulagače najviše zabrinjava trgovinski rat između SAD-a i Kine. Ured američkog trgovinskog predstavnika potvrdio je jučer da predsjednik SAD-a Donald Trump planira uvesti dodatne carine od 5 posto na listu 300 milijardi dolara vrijednih uvoznih proizvoda iz Kine, na neke od 1. rujna, a na ostale od 15. prosinca.

Zbog toga ulagači traže utočište za kapital u sigurnijim investicijama, kao što su državne obveznice, pa njihove cijene rastu, a prinosi padaju.

Tako su, primjerice, prinosi na američke 30-godišnje obveznice, te njemačke i talijanske 10-godišnje obveznice pali na rekordno niske razine.

„Pad prinosa na obveznice ukazuje na povećana strahovanja ulagača da će se zbog tenzija između SAD-a i Kine rast globalnog gospodarstva dugoročno usporiti, kao i na zabrinutosti da bi moglo doći do narušavanja nabavnog lanca u svijetu", kaže Tomoo Kinoshita, strateg u tvrtki Invesco Asset Management.

No, kaže i to da tržištima dionica podršku pruža nada ulagača da će američki Fed i Europska središnja banka, kao i vlasti drugih najvećih zemalja u svijetu uskoro uvesti mjere za poticanje gospodarstava.

Od Feda i ECB-a očekuje se da će već u rujnu smanjiti ključne kamatne stope.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 98,19 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,06 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,70 na 105,90 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1085 dolara, kao i jučer u ovo doba.

A cijene su nafte stabilne nakon što su jučer skočile gotovo 2 posto. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala daljnjih 0,2 posto, na 55,88 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 60,43 dolara.

Cijena zlata kreće se, pak, oko najviših razina u posljednjih šest godina jer zbog nesigurnosti na tržištima kapitala ulagači traže utočište u sigurnijim investicijama.

Jutros je cijena unce zlata porasla daljnjih 0,2 posto, na 1.541 dolar.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Azijska tržišta porasla, povratak pregovorima donosi optimizam

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Avg.2019, 08:18

TOKIO - Na azijskim su tržištima indeksi znatno porasli, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrile poruke da se SAD-a i Kina vraćaju za pregovarački stol i jer se očekuju dodatne poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima...MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.