Azijska tržišta: Indeksi pali, brinu snažni jen i jeftinija nafta

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Apr.2016, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi pali, brinu snažni jen i jeftinija nafta

TOKIO - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale pod pritiskom pada cijena nafte, ali i obnovljene zabrinutosti ulagača po pitanju kamatnih stopa američkog Feda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu pale između 0,6 i 1,4 posto.

U Šangaju su porasle oko 1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u minusu 1,3 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, koji se našao pod pritiskom pada cijena nafte i sirovina.

A zbog sumnji ulagača da će najveći svjetski proizvođači postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje, cijene nafte i jutros su u silaznoj putanji.

Nakon što je jučer pala gotovo 3 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula daljnjih 0,8 posto, na 35,40 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio daljnjih 0,6 posto, na 37,48 dolara, nakon što je jučer izgubio 2,5 posto.

Najviše je jutros, više od 2 posto, potonuo japanski Nikkei indeks, što je ponajviše posljedica jačanja jena prema dolaru. Zbog toga, naime, proizvodi japanskih izvoznika na inozemnim tržištima postaju manje konkurentni.

"Ulagači se plaše da japanske kompanije gube na privlačnosti zbog jačanja jena. Mnogi zbog toga smatraju da je teško za očekivati rast zarada japanskih izvoznika", kaže Kazuhiro Takahashi, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Ulagače je zabrinula i nova poruka iz američke središnje banke. Eric Rosengren, predsjednik podružnice Feda u Bostonu, kazao je jučer da je iznenađen što ulagači u ovoj godini očekuju tek jedno, a možda i niti jedno povećanje kamata. To bi se, kazao je, moglo pokazati previše pesimistično jer američko gospodarstvo umjereno raste.

Analitičari kažu kako je taj komentar pokazao kako mnogi dužnosnici Feda ne dijele mišljenje predsjednice američke središnje banke Janet Yellen koja je prošloga tjedna poručila kako treba biti oprezan po pitanju povećanja cijene novca jer su neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu i dalje prisutne.

Premda je malo vjerojatno da će Fed već u travnju povećati kamate, nove poruke iz središnje banke izazvale su oprez na tržištima dionica.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom. Njegova cijena prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 110,85 jena, nedaleko najnižih razina od listopada 2014., dok je jučer u ovo doba iznosila 111,50 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se tečaj eura jutros kreće na jučerašnjim razinama od oko 1,1390 dolara, nedaleko naviše razine u pet i pol mjeseci od 1,1438 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.