Uhapšeno 16 osoba, krali identitet i osnivali preduzeća

Izvor: Prva.rs, 10.Apr.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 16 osoba, krali identitet i osnivali preduzeća

Na konferenciji za novinare, Stefanović je rekao da su tih 16 lica iz Novog Sada, Beograda i Jagodine, da je jedan iz Budve i ima dvojno državljanstvo, a da je među njima i bivša radnica Poreske uprave Snežana Jezdić.

Stefanović je rekao da je ona bila zadužena za kontrolu tih sedam preduzeća, čiji nazivi počinju na slovo "A". Protiv nje je podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

Među uhapšenima su i D.J. (53) sa dvojnim državljanstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i A.J. (50) iz Beograda koji su, kako je rekao Stefanović, faktički obavljali poslove firme Asomakum.

Oni su osumnjičeni, naveo je Stefanović, za krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i pranje novca, čime su oštetili budžet Srbije, ali i naneli štetu građanima čiji su identitet zloupotrebili, uključujući Andreja Vučcića, brata premijera Srbije.

Ministar je rekao da su svi osumnjičeni obuhvaćeni istražnim postupkom.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni su, na osnovu falsifikovanih ličnih karata i krađom identiteta, osnovali i registrovali u Agenciji za privredne registre fantomske firme i zastupali sedam fantomskih preduzeća, a za ostvarivanje prava za neosnovani povraćaj PDV koristili dva privredna društva - Ares DOO i Arnita Komerc.

"Oni su tokom 2009. i 2010. dostavili lažne poreske prijave na osnovu kojih su zahtevali povraćaj 23,3 miliona dinara na ime PDV-a, odnosno oko 300.000 evra. Nakon toga, koristeći druga preduzeća, konvertovali su taj novac u devizna sredstva i iskoristili ga za plaćanje fitkivnih obaveza prema licima sa teritorije Kine, u ukupnom iznosu 42.745,262 dinara ili, po tadašnjem kursu, oko 500.000 evra", rekao je Stefanović.

Tih sedam fantomskih firmi su Amur projekt DOO, Atraban, Amag, Angas, Asrapnjeft, Atavar invest, Amur gas.

Oni su privedeni u nastvaku akcije u suzbijanju finansijskog kriminala za koju Stefanović kaže da je trajala nekoliko meseci.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.