Uhapšeno 16 osoba, krali identitet i osnivali preduzeća

Izvor: Vesti-online.com, 10.Apr.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 16 osoba, krali identitet i osnivali preduzeća

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da je 16 osoba lišeno slobode, da se za još dve intenzivno traga, a svi oni su osumnjičeni da su krađom identiteta osnivali sedam fantomskih preduzeća, i "prali novac".

Na konferenciji za novinare, Stefanović je rekao da su tih 16 lica iz Novog Sada, Beograda i Jagodine, da je jedan iz Budve i ima dvojno državljanstvo, a da je među njima i bivša radnica Poreske uprave Snežana Jezdić.

Protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nje je podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

- Oni su osumnjičeni, naveo je Stefanović, za krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i pranje novca, kao i da su oštetili budžet Srbije, ali i naneli štetu građanima čiji su identitet zloupotrebili, uključujući Andreja Vučcića, brata premijera Srbije.

Ministar je rekao da su svi osumnjičeni obuhvaćeni istražnim postupkom.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni su na osnovu falsifikovanih ličnih karata i krađom identiteta osnovali i zastupali sedam fantomskih preduzeća, a za ostvarivanje prava za neosnovani povraćaj PDV koristili su dva privredna društva.

- Oni su tokom 2009. i 2010. dostavili lažne poreske prijave, na osnovu kojih su zahtevali povraćaj 23,3 miliona dinara na ime PDV-a, odnosno oko 300.000 evra- rekao je Stefanović i dodao da su koristeći druga preduzeća taj novac pretvarali u devizna sredstva koja su iskoristili za plaćanje fitkivnih obaveza prema pravnim licima sa teritorije Kine.

Oni su privedeni u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, za koju Stefanović navodi da je trajala nekoliko meseci.

Podsećamo, na ime premijerovog brata Andreja Vučića registrovana je firma "Asomacum", koja je u blokadi zbog duga od 22 miliona dinara. Kako je u Skupštini Srbije obelodanio poslanik Nove Zoran Živković, u pitanju je fantomska firma za pranje novca.

Premijer Vučić je posle toga rekao da je njegovom bratu ukraden identitet, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da je policija "nepobitno utvrdila" da je bilo falsifikovanja lične karte Andreja Vučića.

Kako je za medije rekao vršilac dužnosti direktora Poreske uprave, Marko Marinković, ovo je otkriveno još u februaru 2011. u sklopu istrage u malverzacijama u povraćaju PDV-a.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Stefanović: Uhapšeno 16 osoba, krali identitet i osnivali preduzeća

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Apr.2015

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da je 16 osoba lišeno slobode, da se za još dvije intenzivno traga, a svi oni su osumnjičeni da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih preduzeća, i "prali novac"...Na konferenciji za novinare, Stefanović je...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.