Izvor: TvojPortal.com, 22.Maj.2012, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanske demokrate ubedljivo vode

Izvor:dnevnik.rs  Pokrajinski izbori 2012. - U novom sazivu Skupštine Vojvodine s 120 mesta, najviše poslanika imaće koalicija koju predvodi Demokratska stranka „Izbor za bolji život„ - 53 (16 izabranih po proporcionalnom i 37 po većinskom sistemu), dok će ih savez na čelu sa Srpskom naprednom strankom „Pokrenimo Vojvodinu” imati ukupno 22 (14 proprocionanih i osam većinskih mandata).
To >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << su zvanični preliminarni rezultati koje je Pokrajinska izborna komisija juče saopštila nakon što je 20. maja održan drugi krug izbora za poslanike po većinskom sistemu, a na osnovu obrađenih rezultata iz 55 od 60 izbornih jedinica. Po tim rezultatima koji nisu konačni, u Skupštini Vojvodine će koalicija SPS-PUPS-JS-SDP Srbije imati ukupno 13 mandata, Liga socijaldemokrata Vojvodine - deset, Savez vojvođanskih Mađara - osam, Srpska radikalna stranka - pet, Demokratska stranka Srbije - četiri, a „Preokret” (LDP) jednog poslanika.


U PIK-u napominju da je sinoć istekao rok za prigovore, a da je za sada izvesno da će se glasanje za poslanike po većinskom sistemu ponoviti u Novom Kneževcu, u izbornoj jedinici 29, na biračkom mestu 13, po odluci Opštinske izborne komisije.
U Novom Kneževcu su protivkandidati u drugom krugu izbora za poslanike bili predstavnici DS-a i SVM-a.
PIK nije obradio podatke iz dve izborne jedinice u Somboru.
Po preliminarnim podacima, u drugom krugu većinskih izbora, koalicija „Izbor za bolju Vojvodinu” osvojila je 35 mandata, „Pokrenimo Vojvodinu” - osam, SPS-PUPS-JS-SDP Srbije i SVM - po četiri, LSV - dva, a „Preokret” - jedan mandat. Od ranije je poznat raspored 60 poslaničkih mandata s izbora po proporcionalnom modelu, koji je održan 6. maja. „Izbor za bolju Vojvodinu” je na taj način osvojio 16 mandata, „Pokrenimo Vojvodinu” - 14, SPS-PUPS-JS-SDP Srbije - devet, LSV - osam, SRS - pet, a DSS i SVM - po četiri.
Skupština Vojvodine biće konstituisana u roku od 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, koje PIK proglašava 72 sata od zatvaranja birališta. I prva sednica pokrajinske skupštine, kao što je slučaj i s republičkom, mora da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata, a na njoj se konstituiše novi saziv potvrđivanjem mandata poslanicima. Kako stoji u Statutu Vojvodine, novi predsednik skupštine predlaže kandidata za predsednika pokrajinske vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika poslaničkih grupa, a taj kandidat iznosi program i predlaže sastav vlade, koji skupština treba da izabere.

Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.