Pokrajinska skupština: Polovina mandata dodeljena, čekaju se rezultati drugog kruga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2012, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinska skupština: Polovina mandata dodeljena, čekaju se rezultati drugog kruga

NOVI SAD -

Kad Pokrajinska izborna komisija, u zakonom predviđenom roku, proglasi i konačne rezultate izbora za Skupštinu Vojvodine po većinskom izbornom sistemu, biće poznat personalni sastav novog pokrajinskog parlamenta, koji ima ukupno 120 poslanika.

Za sada su objavljena imena prvih 60 kandidata sa izbornih lista stranaka ili koalicija, kojima je PIK dodelila mandate posle proglašenja rezultata izbora po proporcionalnom modelu, a uskoro će biti proglašeni i mandati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isto toliko onih kandidata koji su pobedili u drugom krugu većinskih izbora.

Na osnovu rezultata izbora po proporcionalnom sistemu najviše poslanika, ukupno 16, osvojila je lista "Izbor za bolju Vojvodinu-Bojan Pajtić" koju predvodi DS, a mandati su im, kao i ostalima, dodeljeni prema redosledu kandidata na listi.

Prva tri mesta zauzimaju predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, i njeni članovi Dragoslav Petrović i Ana Tomanova Makanova, a među kandidatima je i šef poslaničke grupe demokrata u dosadašnjem sastavu Skupštine Vojvodine Borislav Novaković.

Listu okupljenu oko Srpske napredne stranke "Pokrenimo Vojvodinu -Tomislav Nikolić“, kojoj je pripalo 14 mandata, predvodi dosadašnji potpredsednik pokrajinske skupštine Igor Mirović, a ostali kandidati su manje poznati široj javnosti.

Prvi na listi "Ivica Dačić-SPS-PUPS-JS-SDPS", kojoj je pripalo devet mandata, je direktor "Srbijagasa" i predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović, a u pokrajinskoj skupštini bi i sledećem mandatu trebalo da bude dosadašnja podpredsednica pokrajinskog parlamenta Branislava Belić.

Osam poslanika LSV predvodi predsednik te stranke Nenad Čanak, a slede zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i portparolka stranke Aleksandra Jerkov.

Pet poslanika u Skupštini Vojvodine imaće i SRS, a prvi na listi je Saša Santovac, koji je u dosadašnjem sastavu pokrajinskog parlamenta bio zamenik šefa poslaničke grupe SRS Milorada Mirčića.

Listu "Demokratska stranka Srbije-Vojislav Koštunica“, koja je osvojila četiri mandata, predvodi dramski pisac Siniša Kovačević, a drugi po redosledu je predsednik Pokrajinskog odbora DSS Branislav Ristivojević.

Poslaničke mandate po proporcionalnom sistemu osvojila je još i lista "Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor“, a prvi od ukupno četiri poslanika je Akoš Ujhelji, diplomirani ekonomista iz Subotice.

Od ukupno 60 poslanika kojima su mandati dodeljeni na osnovu rezultata izbora po proporcionalnom modelu, njih 28 je iz Novog Sada.

Prema odgovarajućim zakonskim propisima, promena u personalnom sastavu dela novog saziva pokrajinskog parlamenta, izabranog po proporcionalnom principu, može da bude ukoliko poslanik kao vlasnik mandata odluči da podnese ostavku na to mesto ili ako bude izabran u pokrajinsku vladu ili na neku drugu dužnost koja je nespojiva sa poslaničkom funkcijom.

Mandat se u tom slučaju dodeljuje kandidatu koji je sledeći na listi ispod "crte" koja označava one koji nisu "prošli“ u prvoj raspodeli.

Novi saziv Skupštine Vojvodine trebalo bi da bude konstituisan najkasnije mesec dana od dana proglašenja konačnih rezultata pokrajinskih izbora, koji se obavljaju po kombinovanom izbornom sistemu.

PIK: DS 51, SNS 22, SPS 13, LSV 10 mandata

U drugom krugu pokrajinskih izbora održanih po većinskom sistemu koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) osvojila je 35 mandata, a koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) osam poslaničkih mesta u Skupštini Vojvodine, rečeno je agenciji Beta danas u Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK).

Preostalo je da se obradi još šest izbornih jedinica, da bi rezultati bili kompletirani, kazali su u PIK-u.

Po četiri mandata osvojili su Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osvojila je dva mandata, a jedan mandat pripao je Liberalno-demokratskoj partiji (LDP).

Izbori za Skupštinu Vojvodine održavaju se po kombinovanom izbornom sistemu. U prvom krugu, 6. maja, izabrano je 60 pokrajinskih poslanika po proporcionalnom sistemu, a u drugom krugu koji je održan juče biralo se još 60 poslanika.

Koalicija okupljena oko DS-a prema ovim nepotpunim rezultatima za sada ima ukupno 51 mandat, koalicija oko SNS 22, koalicija oko SPS-a 13, LSV 10, SVM osam, radikali pet, Demokratska stranka Srbije četiri i LDP jedan poslanički mandat.

U prethodna tri mandata većinu u Skupštini Vojvodine predvodila je DS, podržana LSV-om i SVM-om i različitim koalicionim partnerima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodeljena polovina mandata za Skupštinu Vojvodine

Izvor: Kurir, 21.Maj.2012

NOVI SAD - Kad Pokrajinska izborna komisija u zakonom predviđenom roku proglasi i konačne rezultate izbora za Skupštinu Vojvodine po većinskom izbornom sistemu, biće poznat personalni sastav novog pokrajinskog parlamenta, koji ima ukupno 120 poslanika...Za sada su objavljena imena prvih 60 kandidata...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.