Vesti istražuju - Izbori na Kosmetu: Srpsko kamenje u kosovskoj žuči

Izvor: Vesti-online.com, 27.Okt.2013, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" istražuju - Izbori na Kosmetu: Srpsko kamenje u kosovskoj žuči

Ukoliko se Srbi slože da na izbore izađu sa jednom zajedničkom partijom i objedine glasačko telo od oko 300.000 onih koji žive na Kosovu i onih koji imaju izbeglički status, osvojili bi više glasova nego što je na prethodnim izborima osvojila vladaća stranka Hašima Tačija - DPK (tačno 224.339), uspaničeno su zabrujali prištinski mediji čim je premijer Srbije Ivica Dačić u Briselu dogovorio da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uđe u proces formiranja Zajednice srpskih opština i izađe na izbore koje je raspisala predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Poslednje vesti su da je kosovska Centralna izborna komisija na biračkim spiskovima "probrala" žive glasače, a pobrojala preminule Srbe. Kada se podvuče crta, oči međunarodnih faktora slabovide su da na kosovskom biračkom spisku ima 44.357 birača više nego živih građana na Kosovu!?

Kao nezvanični heroj predizborne trke ostaće upamćen i izvesni Saša Popović, koji je "ne želeći da ga iko ucenjuje" samoinicijativno vratio vaučer (kosovsku platu) opštini Gračanica. On nije želeo da govori za medije.

Komšijama se "posrećilo" i na drugi način. Pre nego što je i litar mleka zdravog dala, srpska krava se razbolela. U getoiziranom tamnom vilajetu kosovskih Srba usledilo je razvlačenje po političkom mulju, pokušaji novih lidera, opstrukcija starih političkih snaga, isterivanje pravde bombama, sakupljanje glasova pesnicama, uterivanje demokratije pretnjama, komunikacija ucenama, patriotsko skidanje sa srpskog platnog spiska i takozvanih kosovskih vaučera, a sve zarad šake glasova koji bi trebalo da sva ta suprotstvaljanja, razmirice i svađe dovedu do nečega što se - paradoksalno - zove Zajednica.

Kada je zbog (ne)slaganja, međusobne netrpeljivosti, iskrene mržnje ka tuđem (budžetskom) novčaniku, drugačijih pogleda na život i budućnost srpske zajednice na KiM, obelodanjeno da će se za mesta gradonačelnika boriti čak 27 srpskih lista, odnosno - 24 građanske inicijative i tri političke stranke, kao i da većina građana severa ne pristaje na "prištinsko keče" usledio je haos i nerovoza.

Srbi južno od Ibra slično "mentalno zlostavljanje" političkim porukama već su jednom preživeli - pre četiri godine, kada je Beograd bio protiv izbora, a neki Srbi ipak na njih izašli "ne želeći na ignorišu realnost". Sever se prvi put izjašnjava. U stvari, ide na referendum, dok Vlada u Beogardu građanima Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana šalje sličnu poruku – izađi i bori se, ali ne na ulicu, već na kosovske izbore.

Predizborna kampanja je počela brutalno i surovo. Najbrutalniji primer nasilja izazvanog predstojećim izborima je napad na porodicu Olivera Ivanovića, kandidata za predsednika opštine Severna Mitrovica ispred građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda". Počinilac ovog dela, koji je usred bela dana ušetao u porodičnu kuću, ni pored svih video-nadzora kojima je pokriven grad, do danas nije pronađen.

Zbog izbora na severu su pet puta bačene bombe, a Mitrovčani komentarišu da je matrica uvek ista - bombe se bacaju na terase stanova na prvom spratu u kojima žive politički angažovani Srbi. Da li je to zaista tako, od kosovske policije se jedino može čuti "istraga je i dalje u toku".

Predsednik aktiva osnovnih škola Andrija Vukomanović i predsednik aktiva srednjih škola Vukomir Jovanović iz Kosovske Mitrovice uputili su pismo ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću u kojem traže da se zaustavi smenjivanje direktora škola.

"Vestima" je nedavno pismo uputio Milan Aritonović, profesor fizičke kulture iz Glogovca, koji tvrdi da je otpušten zbog politike, a predsednik Pokrajinskog odbora DS-a i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović upozorio je da bi "vlasti u Leposaviću, Gnjilanu i Vitini morale da prestanu sa hajkom koju sprovode nad Srbima kako bi ih primorali da glasaju za listu "Srpska".

Ako se ovako nastavi, u Kosovskom pomoravlju izborne komisije posećivaće glasače po bolnicama, crnohumorno se našalio jedan žitelj Klokota. Gavrilo Ničić, oteklog lica od modrica, optužio je gradonačelnika kosovske opštine Parteš, Nenada Cvetkovića, člana Samostalne liberalne stranke, za fizički napad. Čuveni Ćičko ga je navodno mlatn'o, jer nije hteo da glasa za njega.

Ovaj neuspešan proizvod skupocenih američkih treninga za političare koje sprovdi NDI (Nacionalni demokratski institut na čijem je čelu Medlin Olbrajt) još pre godinu dana je priznao da je ocinkario pripadnike MUP-a Srbije, jer su "o njemu širili laži u vreme izbora i nagovarali ljude da glasaju za drugog kandidata", ali nikom ništa.

Kad su izbori, za Moravce, osim kafana, ni škole nisu bezbedne. Tamo su kandidata za gradonačelnika Klokota građanske inicijative "Srpska" Srećka Spasića i člana Privremenog organa za opštinu Vitina, Srđana Nikolića pretukla dvojica. Sve je, navodno, bilo zbog politike. Oni drugi kažu da je reč o neračišćenim sukobima iz prošlosti, a da je okidač skidanje fonda časova pojedinim nastavnicima.

I meštani Gračanice kažu da je na ulicama prijatno samo u vreme dok se pije kafa, čim se pređe na rakijicu, preti da se zapodene razgovor o politici. A to svako želi da izbegne. Bar do 3. novembra.

Radnik opštine Gračanica optužio je svog šefa, bivšeg člana SLS-a, a sada kandidata Saveza kosovskih Srba, Bojana Stojanovića da preko posrednika ucenjuje i preti otkazom zaposlenima u toj opštini ukoliko ne popune listu "sigurnih glasova". Predsednik Građanske inicijative "Srpska" Vladeta Kostić prijavio je policiji u Gračanici uznemiravanje i pretnje upućene preko mobilnog telefona, u kojima "vređaju porodicu i upućuju psovke i pretnje, zbog čega brinem za svoju i bezbednost svoje porodice".

Primer brutalne zloupotrebe Srbina, kome politika srozava najosnovnije ljudsko dostojanstvo je Zvonimir Kostić iz Donje Budrige. Za spas plate on je prvo pred kamerama posvedočio da aktuelni gradonačelnik želi da mu oduzme donirani motokultivator, da bi sutradan, u pratnji sina, otišao do lokalne TV stanice i rekao "hoću da se dematujem." Kaže, niko mu nije pretio, ali "pošto sam radnik zdravstva došlo je do straha da će biti uskraćen za platu", a sada mu je dosta!

"Vrši se prljava kampanja. E, sada sam došao da kažem da me više ne interesuje ni jedna ni druga strana. Hoću da budem samostalan", zavapio je Kostić.

Kada se na ulicama srpskih "enklava" zavijore trobojke, zapevaju rodoljubive pesme, i čuju povici "Srbija, Srbija", kao i gromoglasni aplauzi kandidatima, srce je puno svima. Taj politički folklor, sa dečicom u narodnim nošnjama, dobrodšlicom pogačom i solju, je isti gotovo na svim skupovima srpskih stranaka, bez obzira da li ga organizuju partije koje učestuvuju u kosovskoj vlasti, ili one koje su van nje. Taman deluje da je sve u redu, ali sliku malo kvari to što je ponekad odlazak na taj skup "radna obaveza".

Nova snaga (nada) u ovoj predizbornoj trci je lista koju podržava aktuelna vlast u Beogradu - građanska inicijativa "Srbija" (koja je na tragikomično i primitivno protivljenje Prištine) morala da promeni naziv u "Srpska". Napravljana je sa ciljem da Beograd preko svojih kadidata obezbedni čvrstu poziciju u Zajednici, dok drugi kandidati tvrde da je kampanju postavila referendumski - ili si za Srbiju ili protiv nje.

Iako u kafani, mnogo češće nego javno kosovski Srbi "pljuju" po Briselskom sporazumu koji su dogovorili Beograd i Priština (a on iznedrio i ove izbore), oni su svesni da im bez finansija iz srpskog budžeta opstanak nemoguć. Kakva - takva, Srbija je majka. Pokušavajući da se od svog tog haosa drže po strani, Srbi sa KiM, među sobom komentarišu, da ih niko, do njih samih u ovom predizbornom paklu ne može oterati sa njihovih ognjišta. Dilema je samo jedna - ko će opstati da se uhvati u koštac sa Prištinom?

"Srpska" lista iznedirila je mnogo mladih i kosovskim političkih muljom neukaljanih kravata, ali je drugim delom i izbila priču Ivice Dačića o Tačijevim Srbima. Kandidat "Srpske" za gradonačelnika Raniluga Gradimir Mikić, je već gradonačelnik izabran na onim izborima kada je Beograd bio protiv. On je, kažu, sprečio da Albanci grade kuće na srpskim njivama, ali politički suparnici mu prigovaraju što mu je u posetu dolazio Hašim Tači, a idu toliko daleko da mu zameraju što mu je supruga Vesna, poslanik u Skupštini Kosova i član kluba "Zajednička budućnost" koju predvodi Ministar za rad i socijalno staranje u Vladi Hašima Tačija - Nenad Rašić.

Drugi kandidat koji se "Srpskoj" osporava, a na čije ponašanje imaju primedbe čak i lokalna sveštena lica je Svetislav Ivanović. On je kandidat opštine u kojoj je većina Srba poslušala Beograd, i nije glasala na pre četiri godine održanim kosovskim izborima, dok je Ivanović jedan od retkih koji je na njima učestvovao.  Na sajtu te kosovske opštine čiji je predsednik Bajruš Imeri i dalje se vodi kao odbornik inicijative "Za bolju budućnost". Ko ja šefa kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina ubedio da prihvati te kandidate, odgovor zna samo on.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.