Izvor: B92, 09.Feb.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Verovatno parlamentarni izbori"

Beograd -- Najavljenim razgovorom Borisa Tadića i Vojislava Koštunice o prevazilaženju političke krize, bave se danas i analitičari.

Politički analitičar Jovo Bakić ocenio je da sastanak predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice najverovatnije neće dovesti do kompromisa i da će biti raspisani parlamentarni izbori. "To će biti verovatno jedan od poslednjih, ako ne i poslednji pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se stvari u koaliciji dovedu red", rekao je Bakić.

On je istakao da je teško procenjivati da li je neka od strana spremna na kompromis, ali je istakao da bi za Demokratsku stranku popuštanje oko ulaska u EU značilo političko samoubistvo.

"Vojislav Koštunica, po svemu sudeći, ne želi da popusti oko toga (evropskih integracija) tako da bi u tom svetlu najrazumnije i najpoštenije bilo da budu raspisani parlamentarni izbori zajedno sa lokalnim", ocenio je Bakić.

Prema njegovim rečima u ovom trenutku, Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice hoće da igra presudnu ulogu u srpskoj političkoj sceni i kao izgovor navodi Kosovo, a nema političku snagu u biračkom telu.

"To je politički hohštapleraj Vojislava Koštunice lično i njegove stranke", istakao je socuiolog Jovo Bakić.

Komšić: Izbori izvesniji od kompromisa

Analitičar Jovan Komšić izjavio je danas da je teško očekivati da predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica postignu kompromis, već da je verovatnije da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

M. Nikolić: Verujem u kompromis

Sociolog Milan Nikolić izrazio je nadu da će predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica uspeti da pronađu nekakav kompromis kako bi se deblokirao rad institucija u zemlji koja je u napetoj i dramatičnoj situaciji.

"Pokušavam da budem optimista, ali sve što znam o ljudima, zemlji i politici bi tražilo da budem pesimista. Računam da im je bar malo više na srcu interes građana Srbije, nego taština i njihov liderski ili interes partija", kazao je Nikolić.

Dodao je da bi Tadić i Koštunica trebalo da se sastanu i "konačno počnu da rade posao zbog kojeg su izabrani" jer je to najmanje što Srbija i njeni građani od njih očekuju.

Komšić je rekao da je teško očekivati kompromis kada je premijer Koštunica danas "kao liniju svoje politike" saopštio da neće dati saglasnost za nezavisnost Kosova u vidu nekog potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom.

Imajući to u vidu verovatnija je projekcija o padu vlade i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora "kao jedinom preostalom demokratskom rešenju sa svim deficitima takvog opredeljenja", kazao je on.

"Poslednja kota političkog kompromisa kao duše demokratije jesu evropske integracije i evropski put Srbije. Mislim da su u pravu bliski saradnici Borisa Tadića i racionalna javnost demokratske Srbije koji kažu da Tadić i DS ne mogu falsikovati volju većinske Srbije koja je dala podršku proevropskom programu", ocenio je on.

"Koštunica i Tadić ponoviće poznate stavove"

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da tokom predstojećih razgovora ne očekuje dogovor predsednika Srbije Boris Tadića i premijera Vojislava Koštunice, već raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora

Stanković je rekao da su stavovi Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije nepomirljivi kada je reč o potpisivanju bilo kakvog dokumenta Srbije sa Evropskom unijom i da je reč o "nekoj vrsti fundamentalne razlike".

"Čini mi se da je Demokratska stranka Srbije spremna da u ovom trenutku žrtvuje evropske integracije zarad čvrstog stava po pitanju stausa Kosova i Metohije, dok sa druge strane Demokratska stranka smatra da je moguće u ovom trenutku držati i otvoren put saradnje sa EU i držati se nekih državnih načela po pitanju Kosova i Metohije", kazao je Stanković.

On je istakao da su ti stavovi nepomirljivi i da u tom smislu nema nekog velikog prostora za kompromis i da se jedino može napraviti kalkulacija u vezi datuma održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Stanković je naveo da bi za obe stranke bilo najbolje da se "preskoči preglasavanje u Skupštini i u Vladi Srbije".

"Ako se zakaze sednica Vlade, očigledno će doći do preglasavanja između G17 i DS-a u odnosu na DSS i Novu Srbiju, što bi verovatno vodilo ka kontra preglasavanju u Skupštini, gde bi DSS i NS zajedno sa socijalistima i radikalima nadglasali ovu evro-reformsku političku opciju u sadašnjoj Vladi Srbije", objasnio je Stanković.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.