Verheijen: Izbori nisu usporili reforme

Izvor: Blic, 08.Apr.2016, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verheijen: Izbori nisu usporili reforme

Izbori nisu usporili reforme, izjavio je danas šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen i naveo da vlada u tehničkom mandatu ne može da donosi odluke, ali intenzivno radi na pripremama za reforme, kako bi konkretni predlozi bili na stolu čim bude formirana nova vlada u Srbiji.

"Novi ministri bi onda mogli da povuku konkretne poteze i da odluče šta bi trebalo uraditi prvo, šta kasnije, a šta uopšte ne žele da rade”, rekao je Verheijen novinarima nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavljanja redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

Odgovarajući na pitanje da li se vladi, zbog predstojećih izbora, gleda kroz prste kada je reč o dogovorenim reformskim potezima, Verheijen je istakao da je vlada uradila mnogo kada je reč o tehničkim pripremama, čime je stvorila dobru startnu poziciju za novu vladu - bolju nego što je aktuelna vlast svojevremeno po formiranju imala.

"Iako vlada nema mandat za odluke, tehnički rad je intenzivan i kada je reč o sektorima zdravstva, administracije, sudstva... Gledaju šta je neophodno uraditi kako bi unapredili usluge građanima i smanjili troškove za državu", rekao je Verheijen dodajući da je u tom smislu ostvaren napredak u prethodnom periodu.

On je naveo da je deo smanjenja troškova vezan i za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ali tu su i ostali faktori poput smanjenja operativnih troškova, troškova za nabavke.

Verheijen je rekao da neće pominjati brojeve, jer su oni navedeni u programu koji je Srbija zaključila sa MMF-om, a kad se Misija MMF vrati u Beograd u junu, kazao je, videće se da li je sprovedeno sve što je planirano.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.