JEDINO ZA ŠTA VAM SRBIJA SLUŽI, JESTE DA ISPUNJAVA VAŠE ŽELJE Vučić o debaklu izbora na KiM: Ovo pokazuje kako izgleda mrak za demokratiju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2023, 13:12

"JEDINO ZA ŠTA VAM SRBIJA SLUŽI, JESTE DA ISPUNJAVA VAŠE ŽELJE" Vučić o debaklu izbora na KiM: Ovo pokazuje kako izgleda mrak za demokratiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti i dao analizu "izbora" na severu Kosova i Metohije.

Na početku je predsednik Vučić rekao da su izbori na Kosovu bili nedvosmislen poraz za Aljbina kurtija.

- Juče što se dogodilo bilo je mnogo više od toga. Juče je srpski narod pokazao da traži potpuno drugačiji pristup međunarodne zajednice, veće poštovanje, stvarni dijalog, a ne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nametanje rešenja - rekao je predsednik.

Izašao je značajno manji broj Albanaca nego na izborima 2021. godine. 

Kako je rekao u biračkom spisku ima 45.095 lica. Srba ukupno izašlih je 13, od kojih dvoje kažu da su izašli greškom.

- To je 0,029 odsto glasova Srba. U srpskim naseljima u Zubinom potoku niko nije izlazio na izbore, u Kosovskoj Mitrovoci dvoje...Izašao je značajno manji broj Albanaca - rekao je Vučić i podsetio da su izbori bili održani tako što je na severu rasporećeno 13 kontejnera.

Na vanredne "izbore" u četiri opštine na severu KiM izašlo je 1.566 Albanaca i 13 Srba.

- Postavlja se pitanje jesmo li izvršili pritisak i na Albance, mi iz Beograda, ili ti kriminalci na Kosovu ili se nešto drugo dogorilo. OEBS nije pratio izbore, ali se trudio da pomogne policiji, iako bi trebalo da budu statusno neutralno. Ni iz zemalaj Kvinte nisu imali vremena da obiđu biračka mesta valjda da ne bi videli nepravilnosti, već da bi mogli da konstatuju da je sve proteklo u redu - rekao je Vučić.

- Ti izbori su pokazali nekoliko dobrih stvari, nekoliko koje su veoma teške i o kojima mora da se vodi računa u budućnosti. Pokazali su izborni debakle Kurtija i Kvinte. Ono je istorijski rezultat, jer se nikada ništa slično nije desilo na evropskiom tlu. Ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda, i ogromnu odgovornost, odlučnost i volju da se mirno i dostojanstveno suprotstavi okupacionim gaulajterima - kaže predsednik.

- Slađana Pantović osvojila je ukupno 5 glasova, dobila je i glas jednog Albanca. Došla je i otišla u pratnji Kurtijeve policije - dodaje Vučić.

Kako je dodao, naš narod je juče referndumski, plebiscitarno rekao u kojoj zemlji živi i koga neće na vlasti i pokazali svetu da ništa nisu razumeli.

- To nema veze sa političkim stranka, već sa jasnim opredeljenjem Srba da budu svoji na svome. Rezultati od juče predstavljaju novu političku realnost u kojoj ćemo mi morati da se ponašamo drugačije, a neki drugi će morati da razumeju novu političku realnost - istakao je Vučić.

Kako je dodao, vidi da to Kurti nije razumeo.

Vučić je istakao da su Srbi poslali poruku da njihovo mišljenje mora da se čuje i da bez njih ne mogu da se donose odluke.

- Oni žele da okupacija bude što vidljivija, a ne da joj daju legitimite. Niko od njih ne želi da se vrati u institucije. 10 godina nisu hteli da čuju Srbe, varali su nas šest godina. Ne pada nam napamet da ih podržimo u Savetu Evrope, lagali ste nas i varali - rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, juče su se dogodile tektonske promene, obavezujuće za sve nas.

- Naša je obaveza da čujemo Srbe i da u skladu sa tim razgovaramo sa Srbima - naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da su Srbi poslali poruku da njihovo mišljenje mora da se čuje i da bez njih ne mogu da se donose odluke.

- Oni žele da okupacija bude što vidljivija, a ne da joj daju legitimite. Niko od njih ne želi da se vrati u institucije. 10 godina nisu hteli da čuju Srbe, varali su nas šest godina. Ne pada nam napamet da ih podržimo u Savetu Evrope, lagali ste nas i varali - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio da ni Albanici izgleda ne veruju u sigurnost, pa nisu došli iz Švajcarske da glasaju.

- Od 43.000 Srba, na izbore je izašlo 13 Srba, od čega dvoje greškom jer nisu znali za koga glasaju. Nisam još doneo odluku, ali ću verovatno 2. maja ići u Brisel. Čekamo srpski upravljački tim da iznese plan. Srbi su rekli jasno - mora da se formira ZSO, ali u skladu sa 22 principa kako je potpisano. Ako nećete, nastavite okupaciju, ali da nas varate i lažete neće moći - rekao je Vučić.

- Našem narodu verujem sve, sve je osetio i video i ponašao se ozbiljno i odgovorno. Sve je prošlo mirno jer su se Srbi dogovorili da tako prođe inače ne bi mogli da uđete na sever KiM - dodao je predsednik Srbije.

- Nisam još doneo odluku, ali ću verovatno 2. maja ići u Brisel. Čekamo srpski upravljački tim da iznese plan. Srbi su rekli jasno - mora da se formira ZSO, ali u skladu sa 22 principa kako je potpisano. Ako nećete, nastavite okupaciju, ali da nas varate i lažete neće moći. Ne dam vam lažovi i prevaranti, da se u ne znam šta zakunete, opet bi slagali - rekao je Vučić.

- Našem narodu verujem sve, sve je osetio i video i ponašao se ozbiljno i odgovorno. Sve je prošlo mirno jer su se Srbi dogovorili da tako prođe inače ne bi mogli da uđete na sever KiM - dodao je predsednik Srbije.

- Sve je samo varanje, ne bi li Kosovo steklo punu nezavisnost, a nema oči zamaglile. Juče se dogodio miran politički ustanak Srba na KiM koji više neće da trpe nametnute odluke i zulim. Bojim se da mnogi nisu ništa razumeli - dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je pred nama težak period.

- Mi ćemo štiti poziciju našeg naroda na KiM, razumeti njihove poruke, poštovati Ustav i insistirati na stvarnom dijalogi. Nama je potreban stvarini razgovor sa Albancima i sa Evropljanima. Potrebno nam je da ostanemo i na evropskim putu, ali da imamo stvarni dijalog. Plašim se da je uvod u još dublju krizu, za koju su krivi oni koji nikada hetli da čuju Srbe - istakao je Vučić.

Predsednik je istakao da druga strana treba da prestane da vara Srbiju i da je glavna poruka onoga što se juče dogodilo.

- Želim da zahvalim Srbima na severu KiM što je trpeo prisustvo okupacionih snaga na severu KiM. Snagom volje su pokazali da nisu šaka zobi i da nikome neće dozvoliti da ih ponižava, a u skladu sa tim će ponašati i državno rukovodstvo - dodao je šef srpske države.

- Mi ćemo glasati protiv članstva takozvanog Kosova u Savetu Evrope. Nemojte više da nas varate i lažete, to je sve što imam da kažem ovim iz sveta i Evrope - naveo je Vučić

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da ZSO nije formirana 10 godina.

- Srbi su tri ili četiri puta učestvovali u njihovim izborima, a oni i dalje nisu formirali ZSO. Kurti kaže da je izlaznost mala zbog zastrašivanja iz Beograda, biće veća popodne, izašlo je pet osoba - rekao je Vučić.

On istakao da Prištinu njih nije sramota i da se ne stide procenata izlaznosti.

- Nisu razumeli poruku i misle da sa narodom mogu tako što će primenjivati represiju, tako što će da tuku i ubijaju ljude. Primili smo k znanju - istakao je on.

Vučić je istakao da stvarnog dijaloga nema.

- O kakvom dijalogu govorite kada nas doživljavaju kao neprijetelje. Nikada se nisam rukovao sa Kurtijem, a ne razgovarao. Sa predstavnicima međunarodne zajednice sam razmenio na desetine poruka juče. Za nas je važno i verujem da će Srbi to učiniti - da gledaju da se sačuva mir - dodao je Vučić.

- Ovo je bila najbolja slika, slika lažne prištinske demokratije, i to ne samo njihove. Ovo pokazuje kako izgleda ne sumrak, nego mrak za demokratiju i kako sve dozvoljeno kako bi se Srbi unizili, ali i da su Srbi snažan, ozbiljan i odgovoran narod - rekao je predsednik Srbije.

- Koliko puta su govorili da se Srbija meša u njihove unutrašnje odnose, a sada traže da se mešam, da zaustavim Dodika. Šta hoćete od mene? Ne znate ni sami. Ako hoće loše odnose sa Srbijom, kažite. Mi to nećemo. Samo nemojte da lažete - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je brižan zbog situacija u kojoj se nalazimo.

Vučić je pojasnio na koga je mislio kada je govorio o varanju i laganju.

- Odnosilo se na evropske i zapadne predstavnike. Oni su me varali i lagali, nisam prihvatio ni jedan sporazum, već koncept - dodao je predsednik Srbije i izrazio nadu da će sa takavom praksom prestati.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je on doneo odluku da se gradi Beograd na vodi, da se sruše protivpravno izgrađene udžerice.

- Ideja da se to učini tokom noći, a ne tokom dana je bila stvarno idiotska - istakao je predsednik Srbije i dodao da je njegov san bio Beograd na vodi.

- Ja ću uvek biti za Srbiju i protiv onih koji bi da sputavaju razvoj naše zemlje - dodao je Vučić.

Kako je ranije izjavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, na severu Kosovske Mitrovice glasale dve osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku.

Vučić je juče naglasio da Srbi neće nikoga drugog ni da slušaju i ničijim tuđim interesima da služe, već da Srbi hoće da služe svojim interesima, i da hoće mir sa svima.

Podsetimo, na vanredne "izbore" u četiri opštine na severu KiM izašlo je 1.566 Albanaca i 13 Srba, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Petković je precizirao da su na severu Kosovske Mitrovice glasale dve osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI: Okupaciji jednom mora doći kraj, ali smo mi ti koji možemo da biramo trenutak! Izborni debakl Kurtija i Kvinte

Izvor: Pančevac-online.com, 24.Apr.2023

Predsednik Aleksandar Vučić obraća se danas javnosti u zradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Predsednik je na početku govorio o izborima na KiM: – Juče i nije to i ne sme da bude naša analiza površna i plitka. Ono što se juče dogodilo nedvosmisleno poraz Aljbina Kurtija, ali...

Nastavak na Pančevac-online.com...

VUČIĆ PORUČIO MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: Lažovi i prevaranti, ništa vam ne verujem!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom izbora na severu KiM...Prema rečima predsednika, juče su se dogodile tektonske promene, obavezujuće za sve nas...Kako je dodao, naš narod je juče referendumski, plebiscitarno rekao u kojoj zemlji živi i koga neće na vlasti...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.