Trka do poslednjeg glasa: Ako sad izgubi to je kraj...

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 09:41

Trka do "poslednjeg glasa": Ako sad izgubi to je kraj...

Republikanski birači u američkoj državi Južna Karolina biraće danas svog predsedničkog kandidata između Donalda Trampa i bivše guvernerke Niki Hejli.

U ovoj saveznoj državi bi ubedljiva pobeda favorizovanog bivšeg pobednika značila kraj trke za Hejli.

Tramp je do sada pobedio na izborima u Ajovi, Nju Hempširu i Nevadi, ali Hejli kaže da ostaje u trci "do poslednjeg glasanja" jer je uverena da Tramp ne može da pobedi demokratskog kandidata, aktuelnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika Džoa Bajdena, na izborima u novembru. .

Hejli je šest godina bila guvernerka Južne Karoline, nakon čega se pridružila Trampovoj administraciji i 2017. godine postala ambasadorka SAD u UN.

Ona nije nepopularna u svojoj državi, ali je Tramp mnogo popularniji. Većina analitičara smatra da će se Hejli u slučaju teškog poraza u matičnoj državi oprostiti od kandidature.

Prosek svih anketa pokazuje da Trampa podržava 63 odsto republikanaca u Južnoj Karolini, dok Hejli podržava samo 33 odsto.

Ona eventualno može da računa na podršku nezavisnih i demokratskih birača koji mogu da učestvuju na republikanskim predizborima ako prethodno nisu učestvovali na demokratskim izborima.

Samo četiri odsto svih registrovanih birača u državi učestvovalo je na formalnim demokratskim predizborima u Južnoj Karolini 3. februara, a Bajden je pobedio.

Uoči izbora, koji bi mogli da budu odlučujući, kandidati su se verbalno napali.

Tramp često vređa svog protivnika govoreći da ima "ptičji mozak", a Hejli dovodi u sumnju Trampove mentalne i fizičke sposobnosti i oštro kritikuje njegove izjave o spoljnoj politici, posebno o NATO-u, i nedostatak podrške Ukrajini.

Posle Južne Karoline, sledeći republikanski i demokratski predizbori održavaju se u utorak u Mičigenu, a zatim u Super utorak, 5. marta, kada glasa 14 država.

Konvencija Republikanske stranke za potvrđivanje predsedničkog kandidata biće održana od 15. do 18. jula u Milvokiju, a Konvencija Demokratske stranke od 19. do 22. avgusta u Čikagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.