Izvor: JUGpress.com, 13.Okt.2019, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajković: Pobeda Kurtija raskid sa kriminogenim i ratnim strukturama

GRAČANICA

Srpska političarka sa Kosova I Metohije Rada Trajković upozorila je na opasnos po bezbednost Albina Kurtija I Fjolce Osmani čiju pobedu  na kosovskim izborima raskidom sa kriminogenom I ratnim  strukturama.

“Ma koliko to srpskoj javnosti paralo uši, ovo je briga jedne Srpkinje sa prostora Kosova i Metohije za promene na Kosovu”, rekla je Trajković za JUGpress I dodala da se njena briga odnosi na ono što svi gradjani Kosova upravoo prećživljavaju “a >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << to je raskid sa ratnom koalicijom”.

Ona je izrazila bojazan da se zbog tog raskida “ne dogodi ono što se već dogodilo  na prostoru Srbije u momentu kada je  (Zoran) Điniđić preuzeo srpsku vladu i na taj način pokušao da se obračuna sa kriminogenim i ratnim nosiocima institucijama”.

“Vrlo sam zabrinuta za bezbednost Kurtija i Osmani I želela bih da njihova perspektiva na političkoj sceni Kosova bude pre, svega, njihove bezbednosti koja će, bojim se , biti na jedan način ometana, da ne kažem ugorožena od onih koji treba da oslobode kosovsko društvo od raznih hipoteka”.

Ona je rekla da “tu , pre svega,  mislim na odlučno opredeljenje Kurtija za borbu protiv kriminala, za borbu, makar kroz kampanju, za obračun sa ljudima koji su na listi Haškog tribunala za Kosovo i u tom smislu raskida sa kriminalom koji povezuje region”, dodala je Trajković.

Na pitanje kako će ovi izbori Kurtija, koji nema ratnu niti druge hipoteke , za razliku od ostalih, da utiče na život Srba na KiM, Trajković je rekla da će “sam prekid ili borba protiv kriminala doneti,  pre svega,  na jedna način olakšanje u životu i samih Srba, jer glavni pobednici na srpskoj strani je Srpska lista koja je partner Tačiju i prethodnoj vladi Kosova u kriminalnim aktivnostima”.

“To se videlo po aktivnoj saradnji sa Radojčićem za koga znamo da potiče iz netransparentnih krugova i saradnji sa Vučićem”, tvrdi ona.

“Ono što je za nas najtragičnije je što dugo čekamo da se obračunaju sa kriminalnim dosijeima koji već postoje u tužilaštvu na Kosovu. kompletiranje predmeta, recimo za gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića , koji je ugrozio opstanak pre svega Srba, ali i Albanaca u Štrpcu, podrškom projektu izgradnje mini-hifroelektrane koja suštinski najdirektnije onemogućava Srbima da opstanu I  koji bi morali, ukoliko se taj projekat dovede do kraja, da napuste Kosovo”, tvrdi Trajković.

“ Znamo da već postoji kompletiran dosije i ići ćemo svi i insistirati da to ugleda lice pravde. Znamo da postoji kompletiran dosije i da bivši ministar poljoprivrede  (Nenad) Rikalo ne ulazi ne Kosovo upravo plašeći se tog dosijea i znamo da protiv dosadašnjeg ministra (Dalibora) Jeftića takođe ima dosije, znamo za formiran dosije gradonačelnika Gračanice zato što je otuđio 120 hektara zemlja ove srpske opštine i pokloni je opštini Kosovo Polje, da bi mogli da se grade građevinski objekti za Albance , kršeći Ustav”, rekla je Trajković.

Ona je posebno istakla da su “Očekivanja sada veća u smislu sprečavanja nekih političkih odluka da se slučaj Olivera Ivanovića ili sučeljavanje sa pravdom Radojčića koji je našao sigurnu kuću u ostatku Srbije, dobijajući aboliciju od predsednika Vučića, da će sve to valjda ugledati svetlost dana i dovesti nove ljude sa severa Kosova u poziciju osumljičenih za stradanje Olivera Ivanovića, ali i za mnoge kriminalne aktivnosti”.

“ Zašto je veliki otpor za angažovanje Srba koji su se pojavili na izbore, a nisu prošli cenzus, to su dva razloga. Jedan razlog jeste da je bila kampanja zaista, rekla bih, neviđenih razmera, nismo smeli da održimo nijedan javni skup, nije smelo da se razgovara sa biračima, prosto se vodila kampanja po sistemu onih nekadašnjih partijskih ćelija u nekim najtotalitarnijim vremenima, gde je prosto bilo nemoguće raditi na bilo čem što je iole ličilo na normalnost za izbornu kampanju”, rekla je ona.

Trajković ocenila da je “Beograd jako ovih dana angažovan na pozivanje na kosovski Ustav mnogo više što se držao Briselskog sporazuma i pregovora za poštovanje srpskog Ustava”.

Ona kaže da “ono što je realnost je da će Srpska lista biti deo zakonodavne vlasti, jer prosto ne može niko da je zameni, a pravo je albanske većine ukoliko obezbedi taj komoditet, da bira u Vladu Kosova onog za koga misli da može da bude partner u teškim pitanjima kao što je kandidovanje borbe protiv kriminala”.

Dodala je “svakako da Srpska lista tu ne može da bude”.

Trajković je rekla I da “žurba  gospodina Rame, Zajeva i Vučića da kompromituju jedan dobar projekat bescarinske zone za sve zemlje koje bi tim projektom bile obuhvaćene, a koje nisu članice EU, ali jesu deo evropskog kontinenta,  jeste suština povezivanja liderstva koji su duboko u kriminalu”.

“ I sa ovim njihovim ubrzanim trčanjem da to promovišu suštinski misle da obezbede sebi političko trajanje i da tu, zaista veliku ideju, kompromituju sa nastavkom svojih kriminogenih aktivnosti i to mislim sada predstvalja veliki problem”, smatra ona.

“Za nas predstavlja i veliko ohrabrenje uključivanje predsetavnika iz Amerike, posebno gospodina Krampa, jer ukoliko budemo imali prilike da razgovaramo mi bi naglasili da prvi prioritet odnosa Prištine i Beograda bi mogao da bude članstvo u NATO kao bezbedosnosni okvir koji bi omogućio relaksaciju kod postizanja sporazuma bez bezbedonsonih rizika, to što smo uostalom imali ovih dana sa pokušajem upada Zvezde i navijača na jedan nedogovreni način, kao što je i pusnjava drvoseča sa Kosova na Vojsku Srbije u regionu Merdara”, rekla ej Trajković. Ona smatra da bi “sve to bilo sprečeno jednim ozbiljnim NATO projektom koji podrazumeva put ovog regiona ka ovom rešenju”

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.