Tači i Sejdiju, kraj ljubavi

Izvor: RTS, 01.Okt.2010, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači i Sejdiju, kraj ljubavi

Dve najsnažnije kosovske političke stranke već drugi dan zaredom pokušavaju da dogovore termin održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Centralna izborna komisija nije u stanju da organizuje glasanje pre januara.

Vladajuća koalicija na Kosovu, koju čine Demokratska partija Hašima Tačija i Demokratski savez Kosova Fatmira Sejdijua nepovratno se raspala, a lideri te dve strane, već nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana, pokušavaju da odrede termin održavanja novih izbora.

Za sada, nemaju uspeha, jer Tačijeva partija inistira na što skorijem glasanju, dok Sejdijua, do kraja godine, očekuje izborna skupština duboko podeljenog DSK-a, pa bi, samim tim, i želeo da se glasanje odloži što je duže moguće.

Kako stvari stoje, dojučerašnji koalicioni partneri više nisu u dobrim odnosima, ali su uspeli da se dogovore o tome da nekako izbegnu održavanje vanrednih izbora za 45 dana, jer će dužnost predsednika u međuvremenu obavljati Jakup Krasnići.

Njega će na dve godine, kako se nadaju u DSK-u, zameniti jedan od nekolicine kandidata, uključujući Ramu Manaja i Skendera Hisenija, o čemu bi već tokom dana moglo da se izjasni predsedništvo Demokratskog saveza Kosova.

Istovremeno, Centralna izborna komisja, u čiju se nesposobnost uzdao Sejdiju, promenila je mišljenje, saopštivši da je spremna za organizovanje izbora, ali, ako je ikako moguće, ne za 45 dana, kako je zakonom predviđeno.

"Ukoliko bude potrebno, Centralna izborna komisija spremna je za organizaciju, ali su izazovi brojni, od adekvatnog budžeta, logistike, sređivanja biračkih spiskova i podrške međunarodne zajednice", saopšteno je posle sastanka predsednice te komisije Valdete Dake sa Jakupom Krasnićijem.

Tačijeva partija insistira da se izbori održe što pre, računajući da na kosovskoj političkoj sceni, u ovom trenutku, nema pravog rivala, jer je Demokratski savez Kosova duboko podeljen pred predstojeću izbornu skupštinu, dok je treća po snazi Alijansa za budućnost Kosova u stanju političkog mirovanja, jer lider Ramuš Haradinaj u haškom pritvoru čeka ponovljeno suđenje za ratne zločine.

Tači je u četvrtak ponudio drugom čoveku Alijanse za budućnost Kosova, Bljerimu Šalji, milion evra za odbranu Haradinaja, ukoliko ta stranka podrži angažman vlade u pregovorima sa Beogradom i složi se sa datumom održavanja izbora.

Diplomati, takođe, smatraju da ozbiljno odgađanje, na kojem insistiraju DSK i partija Ramuša Haradinaja nema svetlu perspektivu, jer je vlada u Prištini pod velikim pritiskom EU da dijalog sa Srbijom počne što pre.
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.